Hlavní obsah

Ukrajinský vyjednavač: Rozhovory o míru pokračují. Rusové s prohlášeními taktizují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Jako extrémně náročná ohodnotil probíhající mírová jednání s ruskou stranou poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Rusko se podle něj snaží pomocí veřejných prohlášení vytvořit na vyjednavače tlak. Zřejmě tak reagoval na vyjádření Vladimira Putina, který uvedl, že se rozhovory dostaly do patové situace.

Foto: Profimedia.cz

Mychajlo Podoljak

Článek

„Stručně řečeno. Jednání jsou extrémně náročná. Probíhají online v pracovních podskupinách. Ale probíhají. Je jasné, že emocionální pozadí je dnes v procesu vyjednávání těžké,“ cituje Podoljaka server Ukrajinska pravda.

Arestovyč: Války s Ruskem můžou trvat do roku 2035

Válka na Ukrajině

Ukrajinská delegace pracuje podle něj naprosto transparentně a v rámci pravidel demokracie, zatímco Rusové se drží své tradiční taktiky vyvinout na proces vyjednávání co největší tlak, například pomocí veřejných prohlášení.

Podoljakův komentář přichází jen pár hodin poté, co Putin na tiskové konferenci s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem oznámil, že jednání se nyní dostala do patové situace.

Ruská invaze na UkrajiněVideo: Novinky

V Buči exhumují těla z masového hrobu. Přeživší poznávají své blízké

Válka na Ukrajině

Vše bylo údajně na dobré cestě, než začali Ukrajinci obviňovat Rusko z masakru civilistů v Buči, řekl Putin.

V ukrajinském městě asi 25 kilometrů západně od Kyjeva zanechali ruští okupanti přes 400 mrtvých civilistů. Ruští vojáci mučili desítky obyvatel a asi 25 žen znásilnili, uvedli Ukrajinci.

Tvrzení ruské propagandy o zinscenované provokaci byla zatím pomocí satelitních snímků a dalších technologií vyvrácena. Rusové se snaží šířit stále nové a nové verze ohledně toho, co se stalo, aniž by předkládali věrohodné důkazy.

Satelitní snímky vyvracejí ruskou lež. Mrtví civilisté leželi v ulicích Buče dva týdny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám