Hlavní obsah

Satelitní snímky vyvracejí ruskou lež. Mrtví civilisté leželi v ulicích Buče dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Analýza satelitních snímků, kterou provedl server The New York Times, vyvrací tvrzení Ruska, podle nějž je zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča zinscenované.

Porovnání satelitních snímků s fotkami z místa činu v Buči

Článek

Svázaná těla, některá z nich se střelnými ranami na hlavě, některá se stopami po mučení. Tyto snímky zveřejnila Ukrajina poté, co znovu získala pod kontrolu město Buča nedaleko Kyjeva. Rusko okamžitě obvinila z válečných zločinů.

Moskva tato obvinění popírá s tím, že se jedná o hoax a ze strany Ukrajiny o provokaci. Od té doby se investigativní novináři pokouší přijít na to, jak se situace odehrála. Se zatím nejpřesvědčivějším důkazem přišel server The New York Times.

V Buči zůstalo velké množství nevybuchlé munice, hlásí Ukrajinci

Evropa

Využil k tomu videa natočená na místě i jejich srovnání se satelitními snímky. Tvrzení Moskvy o tom, že se těla objevila v ulicích až poté, co ruští vojáci Buču 30. března opustili, se ukazuje jako nepravdivé. Někteří zabití civilisté leželi na ulicích už minimálně dva týdny.

Video natočené 1. dubna například v ulici Jablonska ukazuje několik mrtvých těl. Satelitní snímky společnosti Maxar pořízené 19. března ale odhalily, že jedenáct těl bylo na ulici už tehdy, tedy v době, kdy nadvládu nad městem držely pouze ruské jednotky.

Analýza New York Times ukazuje, že na satelitních snímcích z poloviny března jsou v ulici Jablonska vidět tmavé „předměty“ zhruba o velikosti lidského těla. Jejich umístění je přitom naprosto totožné s pozicemi, ve kterých byla později ukrajinskými vojáky nalezena mrtvá těla. Umístění těl se přitom v mezidobí nezměnilo.

Server připomíná, že příčiny úmrtí jsou nejasné. Některá těla se nacházela v blízkosti menších kráterů, další poblíž opuštěných aut. Tři těla byla objevena vedle jízdních kol. Některá z nich měla ruce svázaná za zády bílou látkou a rozptýlena byla více než 800 metrů od ulice Jablonska.

Objeví se další masakry jako v Buči, ale bude to fejk, hlásí už dopředu Rusko

Válka na Ukrajině

Na dalších záběrech pořízených ve stejné ulici jsou vidět další tři těla. Jedno vedle kola, další poblíž opuštěného auta. Na satelitních snímcích se tato těla poprvé objevují mezi 20. a 21. březnem.

Jedná se přesto jen o část obětí. Agentura AP dále zveřejnila snímky nejméně šesti mrtvých mužů ležících pohromadě v kancelářské budově, někteří měli svázané ruce. Budova se nachází asi 1,5 kilometru od ulice Jablonska. O další kilometr a půl dále objevil fotograf deníku The Times tělo muže s prostřelenou hlavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám