Hlavní obsah

Ukrajinský ministr obrany chce povolat do zbraně všechny muže. I z ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni ukrajinští muži ve vojenském věku, od 25 do 60 let, mají v budoucnu obdržet výzvu, aby se dostavili do náborových středisek ukrajinských ozbrojených sil.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov hovoří na společné tiskové konferenci s lotyšským protějškem Andrisem Sprudsem

Článek

S tímto výbušným prohlášením, které může mít vážné důsledky pro statisíce ukrajinských mužů žijících v zahraničí, přišel v rozhovoru pro německý list Bild Rustem Umerov, nový ukrajinský ministr obrany, který v září nahradil Oleksije Reznikova odvolaného prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Jeho motto zní: „Chceme spravedlnost pro všechny, protože jde o naši vlastní zemi. Posíláme jim pozvánku.“

Pro odpírače nemá pochopení

V prvním rozhovoru, který ministr poskytl západoevropskému médiu, také hrozí sankcemi těm, kteří požadavku nevyhoví. Zatím však není jasné, jaké tyto sankce budou: „Stále diskutujeme o tom, co by se mělo stát, pokud nepřijdou dobrovolně,“ uvedl.

Zlodějská banda. Německý návrh na zabavení peněz rozpálil Lavrova doběla

Evropa

V budoucnu by mělo být postiženým předem jasné, jak budou vycvičeni a vybaveni, kde a kdy budou sloužit a kdy budou propuštěni. Budou také existovat „možnosti výběru“ rekrutů podle jejich schopností.

Ministr obrany dal jasně najevo, že pro odpírače vojenské služby z důvodu svědomí nemá příliš pochopení: „Postavit se za svou zemi a sloužit jí není trest. Je to čest.“

Bild připomíná, že od 24. února 2022, kdy Rusko napadlo celou Ukrajinu, přišlo do Německa 221 571 ukrajinských mužů ve věku od 18 do 60 let, tedy ve vojenském věku. V současné době jich žije ve Spolkové republice 189 484.

Pokud jde o obyvatele Ukrajiny v Česku, jejich počet podle statistické ročenky vzrostl z 197 tisíc v roce 2021 na více než trojnásobek (636 tisíc) v roce 2022. Ženy, děti a mladiství a společně tvořili 80 procent všech Ukrajinců, kteří v roce 2022 přišli do ČR a zůstali zde i ke konci roku. Pouze každý pátý příchozí byl muž, přičemž celkový počet činil 87 tisíc.

Denně z Ukrajiny odjíždí asi 6000 mužů, tvrdí ukrajinský pohraničník

Válka na Ukrajině

Umerov: Zvítězíme, spojenci nás neopustí

Navzdory zprávám o patové situaci mezi Ukrajinou a Ruskem je ministr plný optimismu. Je dokonce přesvědčen, že Krymský poloostrov, který Rusko anektovalo v roce 2014, může být příští rok osvobozen: „Jsem si tím stoprocentně jistý. To je náš strategický cíl.“

Umerov připomněl, že se narodil jako krymský Tatar daleko od své vlasti ve střední Asii, protože „Sověti deportovali celý můj národ“.

Dnes je podle něho Ruská federace na temné straně světa. A co je důležitější, Putinův režim odsuzuje celý civilizovaný svět. „O tom, že zvítězíme, není absolutně žádných pochyb,“ je přesvědčen ministr.

Ukrajinský šéf resortu obrany si nemyslí, že by se Spojené státy stáhly a nechaly Ukrajinu na holičkách. „Obě strany v Kongresu Ukrajinu podporují. Chápou také, že síly zla chtějí změnit světový řád,“ podotkl. Ministr svůj optimismus zdůvodnil neustálými konzultacemi s partnery: „Díky nim jsme si všichni jisti, že se můžeme držet svých plánů.“

Připustil však, že bez elektronického boje, bez dronů, bez dělostřelectva a bez dostatečného množství munice bude další boj obtížný.

Viktore… Zelenskyj prozradil, co si řekli tváří v tvář s Orbánem

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám