Hlavní obsah

Denně z Ukrajiny odjíždí asi 6000 mužů, tvrdí ukrajinský pohraničník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes západní hranici Ukrajiny odjíždí denně asi šest tisíc mužů branného věku, uvedl ve středu podle listu Ukrajinska Pravda představitel pohraniční stráže Ihor Matvijčuk. Podle něj takto odcházejí zejména muži,kteří se oženili s matkami s mnoha dětmi, nebo ti, kteří do zahraničí doprovázejí osoby s postižením. Není jasné, kolik z nich se pak na Ukrajinu zase vrací.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod mezi Ukrajinou a Maďarskem

Článek

Tvrzení Matvijčuka byla zveřejněna v době, kdy vedení ukrajinské armády podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského navrhuje povolat do zbraně dalších až půl milionu lidí.

Z uvedených šesti tisíc mužů zhruba 150 až 200 přejíždí hranice jako dobrovolní řidiči, kteří převážejí humanitární pomoc, uvedl podle listu Ukrajinska Pravda Matvijčuk. Představitel pohraniční stráže neupřesnil, kolik mužů se vrací opačným směrem na Ukrajinu.

Z Ukrajiny kvůli válce s Ruskem nesmějí vycestovat muži ve věku od 18 do 60 let. Toto nařízení ale obsahuje výjimky a jednou z nich je i možnost odcestovat jako doprovod postižené osoby.

Podle Matvijčuka je však v zákonech špatně definovaná kontrola doprovodné osoby, což v praxi znamená, že jednu osobu se zdravotním postižením mohou v různou dobu doprovázet různé osoby na základě dokumentu o potvrzení péče, který „se vydává komukoli“. Matvijčuk poznamenal, že je snadné ho padělat. Postižená osoba pak může teoreticky hranici překračovat opakovaně a pokaždé s sebou vézt někoho jiného.

Putin plánuje do konce roku 2026 dobýt Charkov a Dnipro

Válka na Ukrajině

Po vpádu ruských sil na Ukrajinu se mnoho Ukrajinců hlásilo dobrovolně do zbraně. Další lidé se zapojili do dobrovolných aktivit, kterými mohou podpořit armádu a zůstat přitom v civilu. V ukrajinských médiích se ale objevují i zprávy o případech, kdy se muži snaží vycestovat ze země a pořizují si za tímto účelem potvrzení o neschopnosti sloužit v armádě.

V ukrajinských médiích se v poslední době skloňuje téma další mobilizace. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý na tiskové konferenci v Kyjevě uvedl, že ukrajinské armádní vedení uvažuje o povolání do zbraně dalších 450 až 500 tisíc mužů. Sdělil také, že toto číslo považuje za značně vysoké a že se o návrhu bude ještě jednat.

Muži dostali na ceremoniálu udělení ruského občanství rovnou povolávací rozkaz

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám