Hlavní obsah

Viktore… Zelenskyj prozradil, co si řekli tváří v tvář s Orbánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý prozradil, o čem se při divoké debatě v Argentině bavil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Podle něj se z Orbána snažil dostat, proč Maďarsko nepodporuje ukrajinský vstup do Evropské unie. Zelenskyj to řekl ve svém výročním projevu, na který odkazuje poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Ostrý rozhovor mezi Zelenským a Orbánem na inauguraci argentinského prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

„Orbánova politika k nám (Ukrajině) není příliš přátelská. Řekl jsem mu o tom. Měl jsem na něj několik otázek,“ uvedl v projevu Zelenskyj, který stroze vysvětlil, o čem debata s maďarským premiérem byla.

„Zeptal jsem se Orbána: ‚Viktore, řekněte mi jeden důvod, proč nepodporujete náš vstup do EU, třeba najdeme diplomatické řešení.‘ Bylo pro něj obtížné odpovědět, proč nemůžeme uspořádat schůzku, na které bychom vyřešili všechny otázky,“ řekl podle Heraščenka ukrajinský prezident.

Setkání s ukrajinským prezidentem v Argentině komentoval ve čtvrtek také Orbán. „Zelenskyj mi nabídl jednání a já to přijal. Předtím se ale musíme domluvit, o čem se budeme bavit. Témata jednání musí připravit ministři zahraničí obou zemí,“ uvedl Orbán na čtvrteční tiskové konferenci.

Na otázku novináře, proč v případě války na Ukrajině používá spojení „vojenská operace“, které je velmi podobné ruské formulaci „speciální vojenská operace“, Orbán řekl, že mezi oběma zeměmi není vyhlášená válka. „Až Rusko vyhlásí válku Ukrajině, tak to bude válka,“ řekl Orbán v obhajobě svých slov.

Krátký rozhovor mezi Zelenským a Orbánem se uskutečnil zkraje prosince při inauguraci argentinského prezidenta Javiera Mileiho v Buenos Aires. O několik dní později se konal klíčový summit EU, na němž došlo k odsouhlasení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem.

Orbán, který tehdy hrozil vetem, odešel z místnosti. List Politico uvedl, že se tak stalo díky lišáckému nápadu německého kancléře Olafa Scholze, který maďarského premiéra poslal na kávu.

Starý trik

„Použil starý trik z dob svého působení u Mladých socialistů,“ řekl listu Politico jeden úředník obeznámený se situací s odkazem na mládežnickou organizaci Scholzovy Sociálnědemokratické strany (SPD), v níž kancléř v 80. letech působil jako místopředseda.

Unijní lídři rozhodli o zahájení přístupových jednání s Ukrajinou

Evropa

Podle úředníka, který si přál zůstat v anonymitě, chtěl Orbán přístupová jednání vetovat z toho důvodu, že Ukrajina trpí nedostatky v oblasti právního státu, kvůli čemuž není připravena na vstup do EU.

„Po několika hodinách, během nichž ostatních 26 lídrů vyvrátilo všechny Orbánovy argumenty, přišel Scholz se svým návrhem. Přišlo to vhod,“ uvedl dále úředník. Díky tomu si podle Politica Orbán mohl zachovat svou tvář a dále tvrdit, že nehlasoval pro zahájení přístupových rozhovorů.

Zablokovat to můžeme kdykoli

Orban později uvedl, že Maďarsko může kdykoli v budoucnu zablokovat vstup Ukrajiny do EU. Podle jeho slov to totiž bude „velmi dlouhý proces“, během kterého bude Budapešť mít zhruba 75 dalších možností, jak tomu zamezit.

„Dal jsem jasně najevo, že Maďaři nebudou platit za finanční důsledky tohoto rozhodnutí,“ uvedl minulý týden podle agentury Reuters Orbán. „Pokud to bude nutné, Maďarsko zatáhne za ruční brzdu,“ dodal.

Zelenskyj a Orbán tváří v tvář v Buenos Aires. Debata byla ostrá

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám