Hlavní obsah

Ukrajinská armáda žádá mobilizaci dalšího půl milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení ukrajinské armády navrhuje mobilizovat dalších 450 až 500 tisíc lidí, řekl podle webu kyivindepenent.com ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O potřebách armády hovořil v Kyjevě na tiskové konferenci, která má shrnout, jak si Ukrajina bránící se ruské agresi vedla v letošním roce. Uvedl přitom, že Ukrajina během zimy získá nové systémy protivzdušné obrany Patriot.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na bilanční tiskové konferenci v Kyjevě (19. prosince 2023)

Článek

O návrhu povolat do zbraně až půl milionu dalších lidí budou podle Zelenského nyní jednat vládní představitelé a následně věc zváží parlament, uvedl web.

„Ohledně mobilizace nás armáda oslovila na úrovni velitelství. Myslím, že je to velmi citlivé téma,“ řekl Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda. Upřesnil, že povolání takového počtu vojáků bude stát 500 miliard hřiven (zhruba 300 miliard korun). Zároveň oznámil, že rozhodně nepodepíše zákon o povinné mobilizaci žen, pokud by takový vznikl.

O další mobilizaci hovořil ukrajinský prezident již v listopadu. Tehdy řekl, že pověřil vrchního velitele armády Valerije Zalužného a ministra obrany Rustema Umerova, aby předložili nový plán mobilizace.

Foto: FB Jaroslava Nadě

Protiraketový systém Patriot. Ilustrační foto

„Teď potřebuji konkrétní informace o tom, co se pak s milionovou ukrajinskou armádou stane,“ uvedl v úterý Zelenskyj s tím, že armáda musí také řešit otázku rotace a demobilizace.

„To se týká hlavně těch (vojáků) v první linii, vedení ozbrojených sil musí brát úvahu morálku vojáků,“ řekl. Reagoval tak na stížnosti některých Ukrajinců, že lidé, kteří nastoupili do zbraně na začátku ruské invaze v únoru 2022, jsou vyčerpaní, a že jejich rodiny požadují častější rotace.

Ukrajina shromažďuje zbraně na další protiofenzivu

Válka na Ukrajině

Podle velitele ukrajinských pozemních sil Oleksandra Syrského je ukrajinská armáda co do počtu vojáků proti ruským silám v nevýhodě.

Zelenskyj se ale v úterý snažil rozptýlit obavy. „Byli jsme v těžší situaci, když byly okupovány skoro všechny centrální regiony našeho státu, obsazeny objekty infrastruktury a uzavřeny cesty,“ řekl. „Zvládli jsme to,“ prohlásil a vyjádřil naději, že podpora USA a Evropské unie bude pokračovat. Počet nových systémů Patriot, které podle něj Ukrajina dostane během zimy, ale neupřesnil.

Ukrajina mění způsob mobilizace, zacílí na specialisty

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám