Hlavní obsah

Zlodějská banda. Německý návrh na zabavení peněz rozpálil Lavrova doběla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek nazval Německo „zlodějskou bandou“. Reagoval tak na otázku, která se týkala návrhu německé prokuratury na zabavení peněz ze zmrazených ruských fondů, informovala agentura Reuters. Lavrov je na návštěvě Tuniska, kde jednal se svým protějškem Nabílem Ammarem.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během návštěvy Tuniska. (prosinec 2023)

Článek

Německá prokuratura ve středu navrhla zabavit 720 milionů eur (17,7 miliardy korun) ze zmrazených ruských fondů. Učinila tak kvůli pokusu jednoho ze subjektů, na který jsou uvalené sankce, získat své peníze zpět z účtu v německé bance ve Frankfurtu nad Mohanem. Podle Reuters šlo o platební společnost National Settlement Depository vlastněnou moskevskou burzou.

Unijní státy v rámci sankcí proti Rusku, které zavedly po zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru, zmrazily ruským subjektům majetek za desítky miliard eur. Subjekt, který je postižený sankcemi, s tímto majetkem nemůže nakládat, ovšem ani unijní státy ho nemohou zpeněžit či si ho přivlastnit. To by se stalo jen v případě zabavení. Kdyby státní zástupci se svou žádostí uspěli, mohly by se zmíněnou sumou německé úřady volně nakládat.

Pětisetletá nadvláda Západu se chýlí ke konci, chvástá se Lavrov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám