Hlavní obsah

Ukrajinci bojují dobře, protože jsou vlastně také Rusové, přemýšlel nahlas ruský senátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský senátor Franc Klincevič přišel s neobvyklým důvodem, proč ruská „speciální vojenská operace“ nejde úplně podle představ Kremlu. Zatímco dříve zaznívala v ruské televizi spíše slova znevažující Ukrajince, Klincevič uvedl, že Rusko stojí proti statečné a odhodlané armádě. Nezapomněl ale dodat, že Rusové vlastně stojí proti ruským vojákům a ruským důstojníkům.

Foto: Profimedia.cz

Franc Klincevič

Článek

V dalším z rádoby diskusních pořadů ruské státní televize se Klincevič snažil vysvětlit, proč ruský postup nejde tak, jak by měl.

Povedlo se mu přitom nazvat „speciální vojenskou operaci“ válkou, což je v Rusku zakázané.

„Speciální vojenská operace probíhá, řekněme, s obtížemi. Za žádných okolností bych nechtěl nikoho urazit,“ volil opatrně svá slova Klincevič.

„Já byl sedm let ve válce, ale tahle válka je jiná než ta v Afghánistánu nebo na Kavkaze,“ řekl doslova člen Rady federace, horní komory ruského parlamentu, přičemž použil slova „eta vojna“, tedy „tato válka”.

Coby voják přitom Klincevič strávil v Afghánistánu dva roky. V letech 1986 až 1988 tam navíc působil jako „instruktor politického oddělení pro speciální propagandu“.

Bojujeme proti nejsilnějším. Jsou to Rusové

„Teď bojujeme s nejsilnější a nejlépe vycvičenou armádou. Bojujeme proti ruským vojákům a důstojníkům se stejnou mentalitou, jako je ta naše,“ uzavřel Klincevič.

Těžko říci, zda to myslel tak, že se v ukrajinské armádě nacházejí ruští důstojníci a vojáci, či chtěl spíše naznačit, že Ukrajinci nejsou svébytným národem, nýbrž součástí ruského národa, a jako takoví se tedy Rusům vyrovnají.

Je zle. Ohánět se raketami proti Finsku je komické, šokoval bývalý ruský plukovník

Evropa

V ruských médiích se dosud většinou rozvíjely teze, že Ukrajina je de facto součást Ruska, ukrajinská armáda je slabá a i hanlivé označení pro Ukrajince chochol (podle typického účesu kozáků) je v současnosti slyšet mnohem více než před válkou.

Projev odvahy? Spíše odůvodnění neúspěchů

Nelze zřejmě předpokládat, že jde o nějaký projev Klincevičovy odvahy.

„Nevyžaduje to kuráž, abyste něco řekli v ruské televizi. Vyžaduje to svolení,“ komentoval nedávno legendární ruský šachista a opoziční aktivista Garry Kasparov jiný výrok dosud nesouznějící s oficiálním kremelským narativem.

Z Británie bude jen radioaktivní poušť. Dvorní ruský propagandista straší podmořským dronem

Válka na Ukrajině

Pronesl jej plukovník ve výslužbě Michail Chodarenok, jenž v diskuzi prohlásil, že ohánět se jadernými zbraněmi na hranicích Finska je komické, a hájil sílu ukrajinské armády.

O dva dny později raději svá slova veřejně vzal zpět. Mnozí komentátoři se proto domnívají, že i Klincevičův výstup je jenom propagandistická příprava na vysvětlení dosavadních neúspěchů invaze a pro zdůvodnění pomalého postupu ruských jednotek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám