Hlavní obsah

Turecko navrhlo evakuovat zraněné ukrajinské bojovníky z Mariupolu po moři

Mariupol

Turecko navrhlo evakuovat zraněné bojovníky, kteří se ukrývají v ocelárnách v jihoukrajinském městě Mariupol, po moři. Uvedl to v sobotu mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Azov Regiment Press Service, Reuters

Zraněný ukrajinský voják se ukrývá v polní nemocnici v bunkru v areálu železáren Azovstal v Mariupolu

Článek

Jak Ibrahim Kalin v rozhovoru s agenturou Reuters dodal, osobně o tomto návrhu před dvěma týdny v Kyjevě hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a návrh i nadále „zůstává na stole", i když s ním Moskva nesouhlasila.

Ocelárny Azovstal jsou poslední ukrajinskou baštou v přístavním městě Mariupol u Azovského moře. Podle plánu by měli být lidé evakuovaní z oceláren převezeni do přístavu Berďansk rovněž u Azovského moře a následně je turecká loď odveze přes Černé moře do Istanbulu, řekl Ibrahim Kalin.

Elone, pomoc! Obránci Azovstalu prosí amerického miliardáře o záchranu

Válka na Ukrajině

„Jestliže to takto půjde udělat, rádi to uděláme. Jsme připravení. Naše loď je připravena odjet tam a odvézt zraněné vojáky a další civilisty do Turecka," dodal Kalin, který je rovněž zahraničněpolitickým poradcem Erdogana. Ukrajina ani Rusko se zatím k možnosti evakuaci po moři nevyjádřily.

Po několikatýdenním obléhání a bombardování je Mariupol v ruských rukou, stovky ukrajinských bojovníků se ale stále ukrývají právě v ocelárnách.

Rusové proto nepřestávají v jejich ostřelování. Bombardování pokračovalo i během soboty. Rusové podle ukrajinské agentury Unian nasadili i dělostřelectvo a tanky. Do oblasti se stahuje rovněž pěchota, která se bude snažit útočit na ukrajinské pozice. Podle obránců Azovstalu je situace kritická, ruské útoky se ale snaží i nadále odrážet.

FOTO: Zranění obránci Mariupolu přežívají v obléhaných železárnách

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám