Hlavní obsah

Elone, pomoc! Obránci Azovstalu prosí amerického miliardáře o záchranu

Mariupol

Rusko dál bombarduje mariupolské ocelárny Azovstal s cílem zabít tamní ukrajinské obránce, uvedl ve čtvrtek ráno ukrajinský generální štáb. Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové obklíčený areál stále brání asi tisícovka Ukrajinců, mnozí jsou zraněni. Uvízlí vojáci prosí o pomoc i amerického miliardáře Elona Muska.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Bombardování Azovstalu

Článek

„V Mariupolu se hlavní úsilí okupantů zaměřuje na blokování a pokusy o zničení našich jednotek v areálu závodu Azovstal. Nepřítel pokračuje v leteckých úderech,” uvádí zpráva generálního štábu.

FOTO: Zranění obránci Mariupolu přežívají v obléhaných železárnách

Válka na Ukrajině

Vereščuková podle agentury Unian oznámila, že z odhadované tisícovky ukrajinských obránců je polovina vážně zraněná. Ve středu sdělila, že Ukrajina navrhla Rusku výměnu těžce zraněných obránců za ruské válečné zajatce.

Představitelé ukrajinského pluku Azov, který brání Mariupol, věří, že ukrajinská armáda má možnost prolomit blokádu mariupolských oceláren Azovstal a zachránit odtamtud vyčerpané a zraněné obránce. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naopak ve středu zopakovala dřívější tvrzení Kyjeva, že prolomení ruské blokády Mariupolu vojenskými prostředky není v současné době možné.

O pomoc prosí i Muska

Velitel námořní pěchoty Serhij Volyn, který se svou brigádou bojuje v Mariupolu, požádal prostřednictvím sociálních sítí nejbohatšího muže na světě Elona Muska o pomoc.

Odblokování Mariupolu je v současnosti nemožné

Válka na Ukrajině

„Říká se, že jste byl teleportován z jiné planety, abyste lidi naučil uvěřit v nemožné. Naše planety od sebe nejsou daleko, protože já žiji na místě, kde je téměř nemožné přežít. Pomozte nám dostat se z Azovstalu do třetí země. Kdo, když ne vy? Poraďte,” stojí v textu výzvy.

Ruská vojska se už řadu týdnů snaží Azovstal dobýt a komplex ostřelují. Přestože v sobotu Vereščuková oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší lidi, ženy i děti, podle středečního prohlášení Kyjeva v objektu kromě vojáků, kteří komplex brání, stále zůstává asi stovka civilistů.

Ukrajinská strana nabídla Rusům výměnu těžce zraněných vojáků z Azovstalu za ruské zajatce. Jednání prý probíhají, píše Ukrajinska Pravda.

Reklama

Výběr článků

Načítám