Hlavní obsah

Taktika Kremlu: ústup, nebo oddechový čas?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská agresivní válka na Ukrajině trvá již více než měsíc – frontová linie ruských vojáků však stagnuje a zprávy hlásí vysoké počty obětí na ruské straně. Kreml minulý týden překvapivě oznámil, že se v budoucnu zaměří na oblast Donbasu na východě Ukrajiny. Jde-li o taktiku, nebo oddechový čas, rozebírají světoví analytici.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruský tank

Článek

„Po měsíci se toho útočníkům moc nepodařilo,“ uvedl v televizi ZDF Andrej Soldatov, investigativní novinář a odborník na zpravodajské služby s tím, že Rusové od začátku války nedobyli jediné klíčové město.

„Putinova vojska zřejmě lapají po dechu a začínají hledat vysvětlení, proč se válka neodehrává podle původního plánu,“ pokračoval Soldatov.

Stahování ruských vojsk od Kyjeva je jen iluze, obává se Ukrajina

Válka na Ukrajině

„Přerušení těžkých útoků lze využít k řešení logistických problémů, například k dodávkám munice a paliva. Vojáci také nemohli zůstat v bojových zónách po neomezenou dobu,“ vysvětlila v debatě na ZDF Margarete Kleinová, analytička z Nadace pro politiku a vědu.

Jako v Sýrii?

Putinovy tajné služby předpokládaly, že Ukrajina je slabá, což se ukazuje jako kardinální chyba, dodává Soldatov. „Protože se jim nepodařilo srazit zemi na kolena během měsíce, změnili taktiku,“ uvedl.

Podle Kleinové může být zaměření na Donbas snahou získat na východě Ukrajiny pozice, které by jí umožnily lépe vyjednávat.

„Kromě toho se 1. dubna v Rusku uskuteční nový cyklus odvodů, který by mohl rovněž ovlivnit přesuny vojáků,“ poznamenala.

Posun v jednání. Rusko omezí útoky na Kyjev

Evropa

Kleinová zmiňuje dva možné scénáře změny ruské válečné taktiky: „Současný vývoj může být pouhým blufem, který dává čas na přeskupení sil a následný přechod do útoku. Něco podobného předvedli Rusové několikrát v Sýrii,“ zdůraznila.

Hbití obránci

Na druhou stranu je podle ní možné, že ve skutečnosti dochází k úpravě válečných cílů.

„To je však spíše nepravděpodobné; pravděpodobnější je vstup do druhé, nové fáze války. Zatím je příliš brzy na to, aby bylo možné posoudit, zda se Rusko skutečně soustředí na oblasti Donbasu na východě Ukrajiny,“ uzavřela Kleinová.

Michael Kufman, specialista na ruské vojenské operace z think-tanku CNA v americkém státě Virginie, uvedl, že „Rusové teď postupují vpřed pomaleji, ale mnohem metodičtěji a účinněji“.

Rusko kvůli ztrátám stáhlo některé jednotky z Kyjevské oblasti, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Připomněl, že obránci operují v malých skupinách a vyhýbají se velkým bitvám. „Jsou pohyblivější, hbitější. Tento rozptyl se však ukazuje slabinou v situacích, kdy je třeba urychleně, někdy až okamžitě, soustředit větší bojovou sílu,“ upozornil.

Ukrajinci umístili těžké zbraně i na střechy obytných domů, uvedl John Spencer, někdejší major americké armády a odborník na vojenské operace ve městech.

„Uvnitř Kyjeva je připraveno na ruskou pozemní operaci na 50 tisíc vojáků a bojovníků domobrany,“ dodal.

Pokud jde o letectvo, Rusové se drží zpátky. Pentagon tvrdí, že ukrajinští piloti na zastaralých strojích MiG-29 a SU-27 mají pět až deset akcí denně.

FOTO: Následky dalšího válečného víkendu

Válka na Ukrajině

„Rusové odpalují rakety hlavně z ruského a běloruského vzdušného prostoru, protože se obávají ukrajinského protiletadlového systému S-300 i zbraní země-vzduch, kupříkladu raket Stinger,“ napsal list The Boston Globe.

„Do poloviny března vystřelil útočník více než 900 raket s plochou dráhou letu a balistických střel s devastujícím účinkem. Ženisté okamžitě kladou nové železniční koleje a pontonové mosty pro vlastní jednotky,“ dodal.

Jak vypadají početní stavy?
Rusové zaútočili 24. února 120 taktickými prapory.
Každý má 600 až 800 mužů, používá tanky, rakety, pěchotu.
Asi 30 jich je nyní neschopných boje.
Ukrajinská armáda čítala v době anexe Krymu a zahájení bojů na Donbase v roce 2014 papírově 134 tisíci vojáků.
Bojovat jich mohlo nanejvýš šest tisíc.
Dnes zemi brání 60 tisíc příslušníků.
Zdroj: The Boston Globe

Reklama

Výběr článků

Načítám