Hlavní obsah

Svět postihne mnoho ran, předpovídá Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv varoval, že sankce proti Rusku mohou vést ke světové krizi. Zmínil třeba zhroucení dodavatelských vazeb, energetickou krizi nebo terorismus. V závěru pak předpověděl i vytvoření nové bezpečnostní architektury a zhroucení „myšlenky americkocentristického světa“. Rusko čelí nebývalým sankcím kvůli nevyprovokované invazi na Ukrajinu, v níž pokračuje už skoro tři měsíce.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděv svůj příspěvek zveřejnil v pátek na sociální síti Telegram. To, že v něm půjde o chmurné vize, naznačuje i titulek vztahující se k datu publikace - Pátek třináctého.

Bývalý ruský prezident i premiér se v něm zamýšlí nad tím, co bude dál ve světě po sankcích uvalených vůči Rusku. Své prognózy rozepsal do deseti bodů, podle nichž má svět a Západ zvlášť neradostné vyhlídky.

Medvěděv kupříkladu píše, že dojde k logistické krizi a zhroutí se dodavatelské řetězce. Také zahraniční letecké společnosti prý budou krachovat. Důvod? Mají zakázáno létat nad územím Ruska, a tak budou muset hledat koridory jiné, což jim zvýší náklady.

Rusko Twitter zablokovalo. Medveděv jej přesto řeší, na mušku si vzal i Muska

Internet a PC

Naznačuje také, že bude zesilovat energetická krize. A to zejména v těch zemích, které uvalily sankce na dodávky ruské energie. Medvěděv to doslova označuje za „střelbu do vlastní nohy“.

Také o jídlo bude prý nouze. „Dojde k plnohodnotné mezinárodní potravinové krizi. V některých státech nastane hlad,“ uvádí v jednom z bodů Medvěděv.

Rusko čelí sankcím zejména ze strany západních států kvůli nevyprovokované argesi na Ukrajině, která má už desetitisíce obětí ze strany vojáků i civilistů. Rusko už dříve přiznalo, že ho sankce bolí a podle některých expertů se začínají projevovat i na jeho schopnosti útočit v sousední zemi.

Sankce Rusko bolí. Jsme v nejtěžší situaci za třicet let, řekl ruský premiér

Zahraniční

Moskva se snaží od sankcí odrazovat poukazováním na jejich nesmyslnost nebo narativem, že si tím vlastně jednotlivé země škodí samy.

V podobném duchu píše i Medvěděv, podle nějž může v některých zemích brzy dojít k měnové a finanční krizi. Spojitost vidí v podkopávání stability řady národních měn, prudké inflaci a ničení právního systému ochrany soukromého vlastnictví.

Pokud se uzavře mírová smlouva, Zelenského oběsí, tvrdí Medveděv

Evropa

Naznačil také, že mohou vznikat nové regionální vojenské konflikty, hlavně v místech, kde situace po mnoho let nenalezla mírové řešení nebo kde jsou ignorovány „základní zájmy hlavních mezinárodních hráčů”.

Upozornil rovněž na nebezpečí terorismu kvůli tomu, že se nyní pozornost Západu upírá jiným směrem. „Teroristé toho mohou využít,” uvedl ve svém příspěvku.

Nechybí v něm ani zdravotní rizika. „Začnou nové epidemie, způsobené odmítnutím patřičné mezinárodní spolupráce v zdravotnicko-epidemiologické sféře nebo přímo faktem použití biologických zbraní,” napsal Medvěděv.

Za plyn budete v Evropě platit dvakrát víc, hrozí Rusko

Evropa

V závěru si pak bývalý prezident rýpl do západních institucí. Dá se podle něj ve světě očekávat pokles aktivit mezinárodních institucí, jako je třeba Rada Evropy, které neprokázaly svou razantnost při řešení situace na Ukrajině.

Mezinárodní spojenectví budou podle něj založená spíše na pragmatických než ideologických anglosaských kritériích a vznikne nová bezpečnostní architektura, která bude poučená poznáním o „slabosti západních  koncepcí mezinárodních vztahů” nebo „zhroucení myšlenky americkocentristického světa”.

Reklama

Výběr článků

Načítám