Hlavní obsah

Sto dní války. Přehled nejvýznamnějších událostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek je to přesně sto dní od vypuknutí války na Ukrajině. V souhrnném přehledu připomínáme nejvýznamnější události ruské agrese. Jaké byly začátky války, jak reagovali světoví lídří a jak se konflikt dosud vyvíjí?

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajině

Článek

24. února – Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že dal svolení ke „speciální vojenské operaci“, která má za cíl demilitarizaci a „denacifikaci“ Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil válečný stav a přerušil diplomatické vztahy s Ruskem.

25. února – Ruská armáda oznámila, že se zmocnila strategického letiště Hostomel u Kyjeva.

26. února – Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky dobyly Melitopol.

27. února – Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti.

Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti

Evropa

28. února – Ukrajina potvrdila, že se Rusové zmocnili přístavního města Berďansk.

1. března – Zelenskyj promluvil online k Evropskému parlamentu. Později takto hovořil i k americkému Kongresu či k řadě parlamentů.

2. března – Rusové obsadili přístavní město Cherson.

Foto: Vitalij Hnidyj, Reuters

Pohled na školu v Charkově zničenou při ruském ostřelování.

9. března – Terčem ruského náletu se stala dětská nemocnice v Mariupolu. Zelenskyj znovu žádal vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. NATO ale odmítlo.

Johnson: Ničí mě, že musím Volodymyrovi odmítat bezletovou zónu

Válka na Ukrajině

15. března – Český premiér Petr Fiala společně s předsedy vlád Polska a Slovinska navštívil Kyjev. Zelenskyj oznámil, že si je vědom toho, že jeho země se nestane členem NATO.

16. března – Ruský nálet zasáhl divadlo v Mariupolu používané jako kryt. Zemřely stovky lidí.

2. dubna – Ukrajinské síly získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí. Začaly se objevovat informace o masakrech civilistů, například v Buči.

V řadě jako na porážku. Nové důkazy o zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

14. dubna – Potopil se ruský raketový křižník Moskva, vlajková loď Černomořské flotily. Podle Ukrajiny loď zasáhly její protilodní střely Neptun, Moskva hovořila o požáru.

7. května – Z Azovstalu, posledního útočiště ukrajinských obránců Mariupolu, byli evakuováni všichni starci, ženy a děti, uvedl Kyjev.

20. května – Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podal hlášení ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi o „úplném osvobození oceláren Azovstal a města Mariupolu“.

1. června – Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 80 procent města Severodoněck, které je nyní správním střediskem Luhanské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám