Hlavní obsah

Z Finska do Estonska nedoletěla dvě letadla. Rušení GPS hrozí katastrofou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva letouny mířící z Finska do Estonska se musely vrátit poté, co se v oblasti Baltského moře zintenzivnilo rušení signálu GPS. Finské aerolinky rozhodly, že do 31. května přerušují příslušnou linku. Pobaltské země už varovaly, že rušení signálu, z nějž je obviňováno Rusko, hrozí způsobit leteckou katastrofu.

Foto: Tom Little, Reuters

Letoun společnosti Finnair na helsinském letišti Vantaa (únor 2024)

Článek

Rušení GPS v oblasti Baltského moře je podle listu Financial Times v posledních týdnech stále intenzivnější. Ve čtvrtek a v pátek se kvůli němu vrátila do Finska dvě letadla společnosti Finnair, která mířila z Helsinek do estonského Tartu.

Finské aerolinky proto v pondělí rozhodly, že nejméně do 31. května přerušují linku z Helsinek do Tartu. Letiště v druhém největším estonském městě má do té doby přijít s řešením, jak zajistit bezpečné startovací a přistávací manévry bez signálu GPS.

Finnair byl jediným leteckým přepravcem, který mezinárodní linku do Tartu provozoval. Juho Sinkkonen, vedoucí letového provozu ve Finnair, který má 22 let zkušeností jako pilot, uvedl, že rušení GPS signálu narůstá od roku 2022 a „je nepříjemné, i kdyby nemělo bezprostřední dopad na bezpečnost“.

Přepisování údajů GPS může být cílevědomou snahou způsobovat škody

Zahraniční

Pobaltí to bere vážně

„To, co se děje s GPS, považujeme za součást nepřátelských aktivit Ruska a rozhodně o tom budeme mluvit s našimi spojenci. Jde o hybridní útok, který představuje hrozbu pro naše lidi i pro bezpečnost. Nebudeme to tolerovat,“ uvedl estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna.

Podobně se vyjádřila i šéfka lotyšské diplomacie Baiba Bražeová, která řekla, že podobné incidenty Riga bere vážně a je kvůli nim v kontaktu s dalšími státy.

„Když vám někdo v noci za jízdy vypne přední světla, je to nebezpečné. Situace v Pobaltí v blízkosti ruských hranic začíná být příliš nebezpečná na to, abychom to ignorovali,“ přidal se litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

Švédsko žádá reakci NATO na ruské čachry s GPS

Evropa

Rušení GPS se v posledních měsících dotklo podle odborníků desítek tisíc civilních letů, upozornil list Financial Times. Do potíží se mohla dostat také plavidla v Baltském moři, která navigační signály rovněž využívají. Švédské námořnictvo už podle listu varovalo, že tento stav může narušit bezpečnost lodní dopravy.

Pobaltské země jsou přesvědčeny, že za rušením navigačních signálů stojí Rusko. Dopouští se ho jak ze své pevniny, tak z kaliningradské exklávy, která se nachází mezi Polskem a Litvou.

Rušení GPS je podle odborníků snadné provádět s relativně levným vybavením. Nejmenovaný činitel podle Financial Times uvedl, že se tak Rusko může snažit chránit Kaliningrad před údery ukrajinských dronů, s jejichž pomocí by se Kyjev mohl bránit již více než dva roky trvající ruské agresi. Kreml podle listu na žádost o vyjádření nereagoval.

Tisíce civilních letů ohrozilo nebezpečné falšování GPS. Stopy vedou k Rusku

Evropa

Výběr článků

Načítám