Hlavní obsah

Merkelová se totálně izoluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by se do země propadla. Bývalá kancléřka Angela Merkelová (CDU) se zcela stáhla z očí veřejnosti, výjimkou byl letošní leden, kdy se bývalá kancléřka objevila na pohřbu významného politika Wolfganga Schäubleho a na vzpomínkových akcích spojených s jeho osobou. Schäuble totiž odstartoval její politickou dráhu dlouholeté německé kancléřky. Jinak se Merkelová údajně soustředí výhradně na psaní svých memoárů.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová letos v lednu na vzpomínkové akci k úmrtí Wolfganga Schäubleho

Článek

Když v prosinci 2021 Merkelová opouštěla úřad, v rozhovoru pro Deutsche Welle řekla: „Chci si dobře rozmyslet, co chci v další fázi svého života dělat. Chci psát, chci si povídat, chci chodit na túry, chci zůstat doma, chci vidět svět? Rozhodla jsem se, že zatím nebudu dělat nic a uvidím, co se stane.“

Nedělat nic jí ale dlouho nevydrželo. Merkelová se rozhodla napsat knihu pamětí, které mají vyjít v nakladatelství Kiepenheuer &Witsch letos na podzim. Přesné datum vydání a název knihy zatím nejsou jasné, ale kromě Německa by měla kniha vyjít také v USA, Kanadě, Velké Británii a dalších zemích, píše web Merkur.de.

Palestinka, kterou utěšovala Merkelová, horuje pro zničení Izraele

Zahraniční

Merkelová by měla být s psaním v cílové rovince, ale současně je ve stresu, protože odmítá jakékoliv aktivity ať už v Německu, nebo ve světě, aby se nerozptylovala a neohrozila napjatý harmonogram. Merkelová odmítá nejen sledované večeře nebo přednášky na univerzitách, ale i žádosti o rozhovor. Dokonce rezignovala na členství v Adenauerově nadaci a neví o ni ani mateřská CDU.

Bulvární deník Bild jednu z nejvlivnějších osob světa zachytil na začátku ledna na nákupu v její oblíbené pekárně Wiener Brot nedaleko jejího bytu, který se nachází naproti Pergamonskému muzeu a je střežen ve dne v noci. Potom už spěchala do své kanceláře na adrese Unter den Linden 71, popsal deník Bild.

CDU pohřbívá svou vstřícnost k islámu

Evropa

Oficiální spoluautorkou jejích pamětí je Beate Baumannová, bývalá dlouholetá vedoucí kancléřčina úřadu. Přestěhovala se s ní do nové kanceláře, kde oficiálně působí jako „politická poradkyně“. Baumannová uvedla, že bývalá kancléřka ve své knize nechce „převyprávět celý svůj život“. Spíše se zajímá o to, „aby vlastními slovy vysvětlila svá ústřední politická rozhodnutí – a aby popsala životní cestu“, říká Baumannová.

Ženské trio ale opustila bývalá kancléřčina mediální poradkyně. Čtyřiapadesátiletá Eva Christiansenová se vrhla do světa podnikání. Je partnerkou v komunikační poradenské společnosti FGS Global v Berlíně.

Merkelová za sebou pálí mosty, opouští i vlivnou nadaci spojenou s CDU

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám