Hlavní obsah

Statisíce Rusů si Putinovi stěžují na válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

S podporou války to v Rusku možná nebude tak horké, jak se snaží Vladimir Putin světu namluvit. Za první čtyři měsíce letošního roku obdržela kancelář ruského prezidenta téměř 1,2 milionu stížností na ministerstvo obrany, což souvisí s válkou na Ukrajině, upozornili investigativci z webu Važnyje istorii.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vládce Vladimir Putin

Článek

„V roce 2022 se každá čtvrtá stížnost prezidentské kanceláři týkala války. Na ministerstvo obrany si (Rusové) stěžují více než za celých posledních šest let,” píše portál.

Vzhledem k tomu, že Rusům už prakticky nezůstaly žádné jiné legální možnosti, jak vystoupit proti válce, rozhodli se zřejmě obrátit přímo na hlavu státu. Zákon totiž v takovém případě zakazuje občana stíhat.

Ruská jednotka u Charkova odmítla bojovat. Přesto Ukrajina přiznala postup Rusů

Evropa

„Stížnosti prezidentovi se staly jediným způsobem, jak se něco dozvědět o nezvěstných vojácích a vyjádřit nespokojenost s válkou,” píše web.

Nejvíce stížností na ministerstvo obrany přišlo v dubnu, skoro 624 tisíc, což je více než za tři předchozí měsíce dohromady. Z toho téměř 56 tisíc se explicitně týkalo „nasazení ruských sil v zahraničí” a 42 tisíc „pátrání po zajatých a pohřešovaných” rodinných příslušnících.

Putinova popularita?

Ruská vláda od 25. března, kdy uvedla, že během konfliktu na Ukrajině zemřelo 1351 lidí, nezveřejnila žádné oficiální údaje o počtu obětí. Rodiny nasazených vojáků se tak evidentně začínají ptát, co se děje.

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Evropa

Nezávislé vyšetřování od té doby na základě veřejně dostupných údajů od místních úřadů a sociálních médií stanovilo počet mrtvých na více než tři tisíce, podotýká server Moscow Times. Reálné množství zabitých Rusů na Ukrajině však bude větší. Deník Guardian jejich počet v pátek s odkazem na nejmenovaný bezpečnostní zdroj odhaduje mezi 15 tisíci a 20 tisíci.

Z průzkumu, který koncem května provedla poslední zbývající nezávislá ruská agentura pro průzkum veřejného mínění Levada Center, přitom vyplývá, že 77 procent Rusů válku proti Ukrajině ještě stále podporuje.

Podpora Putina doma vzrostla

Zahraniční

Někteří sociologové ovšem upozorňují, že kritici invaze a režimu se v podobných průzkumech nevyjadřují, takže číslo nelze brát za reprezentativní. Jiní zase tvrdí, že podpora Putina skutečně je tak vysoká, a to kvůli systematické a důkladné propagandě.

Neschopnost dobýt Kyjev byl zlom

Duben se podle politologa Ivana Preobraženského stal zlomem pro ty lidi, kteří dosud věřili oficiálním zprávám a jejichž blízcí odjeli bojovat na Ukrajinu. Pravda podle politologa vyšla najevo, když Rusko prohrálo první fázi války, v níž nedokázalo dobýt Kyjev ani Černihiv nebo jiná velká města v centrální části Ukrajiny a na severovýchodě země. Ruské jednotky se musely stáhnout ze severu a severovýchodu Ukrajiny, aby se přeskupily, a tehdy vojáci mohli opět komunikovat s příbuznými. Od konce března navíc zprávy o ztrátách ruské armády začaly prosakovat i přes státní propagandu.

Situace na frontě se moc nemění, zlepšuje se v Záporoží, řekl Zelenskyj

Evropa

Tempo a charakter stížností na ministerstvo obrany se v důsledku toho všeho změnily. Pokud dříve k hlavním tématům stížností patřilo ubytování pro vojáky a jejich rodiny, penze, vojenské pohřby či služba v armádě na základě kontraktu, nyní si Rusové začali stěžovat na práci vojenských správ, které podle nich jako za sovětských dob uznávají všechny brance schopné vojenské služby, dále na vyhledávání zajatých a pohřešovaných vojáků, službu odvedenců a vojáků s kontraktem, platy, výzbroj, a vůbec na válku.

Příbuzní se nejprve obraceli na jednotky a velitele, ale tyto dotazy nefungovaly. Jako příklad server uvádí případ potopeného křižníku Moskva, kdy velení tajilo a zřejmě dosud tají údaje o obětech. Když ministerstvo obrany přestalo odpovídat příbuzným vojáků na dotazy, začali častěji hledat pomoc u prezidenta.

Psát Putinovi je skoro k ničemu

„Lidé, kteří píší prezidentovi, jsou obvykle loajální, ale apolitičtí,” cituje Moscow Times politického konzultanta a někdejšího autora Putinových projevů Abbase Galljamova.

„Jsou to obyčejní lidé... s tradiční mentalitou a vírou v laskavého patriarchálního cara,” dodává s tím, že rodin, které se strachují o své syny, bude víc, jen nevěří, že by dopis prezidentovi mohl něco změnit.

Data takový úsudek spíše potvrzují. Stížnosti na ministerstvo obrany adresované Putinově kanceláři podle analýzy novinářů sotva přinesou žádoucí výsledek: od roku 2016 úřad odpověděl uspokojivě pouze na tři procenta z těchto stížností.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

Politolog Preobraženskij předpokládá, že prezidentovi se jeho podřízení bojí hlásit, jak obrovský je počet stížností. „Je to člověk, který je osobně zodpovědný za válku, právě on ji rozpoutal. Stěžovat si mu na něho samotného – to nemá smysl,” myslí si.

Reklama

Výběr článků

Načítám