Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního podvečera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souhrn on-line zpravodajství z Ukrajiny od sobotního do nedělního podvečera.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Žena v poničeném bytě ve městě Mariupol

Článek

15:43 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připravený jednat s Vladimirem Putinem. Jestli ale vyjednávání selžou, může to znamenat třetí světovou válku, varoval.

Jsem připraven mluvit s Putinem. Pokud jednání selžou, hrozí třetí světová válka, říká Zelenskyj

Válka na Ukrajině

15:38 - Server Nexta zveřejnil video z Enerhodaru, na němž se Ukrajinci shromáždí kolem ruského vozidla a dávají najevo nesouhlas s okupací. Od protestů je neodradí ani výstražná střelba.

15:34 - Demonstrace na podporu uneseného starosty záporožského Enerhodaru.

15:25 - Server Nexta zveřejnil video, na němž je podle něj brutální zákrok ruského vojáka proti účastníkovi demonstrace proti válce v okupovaném Berďansku v Záporožské oblasti.

15:20 - V nizozemském Haagu proběhla demonstrace proti diktátorům.

15:10 - Někteří zástupci ruských politických a obchodních elit údajně zvažují svržení prezidenta Vladimira Putina, aby mohly být znovu obnoveny vztahy Moskvy se západními zeměmi. S odvoláním na tvrzení ukrajinských zpravodajských služeb to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Ruské elity zvažují svržení Putina, tvrdí ukrajinská rozvědka

Válka na Ukrajině

14:47 - Ruské jednotky se na Ukrajině potýkají s těžkými ztrátami a nedaří se jim dobývat větší města, avšak bombardování obyvatel se stupňuje a mohlo by pokračovat další týdny nebo i měsíce, vyplývá z nejnovějších hodnocení analytiků a činitelů ve Spojených státech a Británii.

Válka na Ukrajině přejde v krvavý pat, míní analytici

Zahraniční

14:44 - Agentura OSN pro lidská práva potvrdila zabití dalších 55 civilistů na Ukrajině. Od začátku války zdokumentovala 902 civilních obětí a 1459 zraněných.

14:43 - Hřbitovy ležící v ostřelovaném pásmu u ukrajinských měst nemohou být využívány k pohřbívání mrtvých. Používají se proto masové hroby.

Hřbitovy jsou pod ruskou palbou. Mrtví končí v masových hrobech

Zahraniční

14:18 - Na polsko-běloruské hranici pokračují v blokádě silnice aktivisté, kteří se na protest proti ruské invazi na Ukrajinu snaží zabránit dopravě zboží do Ruska a Běloruska. Podle agentury AP se před hraničním přechodem Koroszczyn vytvořila čtyřicetikilometrová kolona kamionů.

FOTO: Nedělní dění na Ukrajině

Válka na Ukrajině

14:05 - Server Nexta zveřejnil záběry hořící budovy v ukrajinské Irpini.

13:55 - Kvůli ničivé válce na Ukrajině již muselo opustit své domovy deset milionů lidí, uvedl na Twitteru vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

13:04 - Papež František označil konflikt na Ukrajině za neopodstatněný a nesmyslný masakr. Světové lídry vyzval, aby „tuto odpornou válku“ zastavili.

12:54 - Premiér Petr Fiala (ODS) nedávnou cestou na Ukrajinu předvedl silné a statečné gesto. V televizi CNN Prima News to řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podle předsedy poslaneckého klubu opoziční SPD Radima Fialy byla cesta velkým rizikem.

11:48 - Kambodža nedovolí svým občanům zapojit se do probíhajícího konfliktu na Ukrajině, ale je připravena přijímat uprchlíky z této země. Uvedl to kambodžský premiér Hun Sen, napsal list The Cambodia Daily. „Kambodža je připravena přijmout ukrajinské uprchlíky, ale nedovoluji kambodžským občanům účastnit se jako dobrovolníci bojů na Ukrajině,“ řekl kambodžský premiér. Účast dobrovolníků v konfliktu by se podle něj rovnala „přilévání benzínu do ohně“.

11:30 - Ze separatistických Doněcké a Luhanské republiky a z dalších oblastí Ukrajiny odešlo do Ruska 335 tisíc osob, napsala agentura TASS s odvoláním na informace policie.

11:15 - Do Česka od začátku ruské invaze přišlo zhruba 270 tisíc válečných utečenců z Ukrajiny, řekl v televizi CNN Prima News Rakušan (STAN).

10:27 - Na Ukrajině se má v neděli otevřít sedm koridorů k evakuaci obyvatel.

9:58 - Pro uprchlíky z Ukrajiny je v současné době podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka nejdůležitější zajistit primární lékařskou péči, zejména pro děti. Speciální ambulance v nemocnicích, takzvané UA pointy, mají za cíl, aby se v běžných ordinacích praktických lékařů neomezila péče o české pacienty.

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Internet a PC

9:22 - Už více než 200 tisíc lidí, kteří prchají před válkou na Ukrajině, dostalo v České republice speciální víza. V sobotu ministerstvo vnitra vydalo 5427 těchto povolenek k pobytu, konkrétně od vypuknutí konfliktu víza dostalo už 200 852 lidí.

8:28 - Ruská armáda v sobotu bombardovala uměleckou školu v ukrajinském Mariupolu, kde se ukrývalo 400 lidí, uvedla to agentura Reuters s odvoláním na radu města.

8:25 - Přítomnost bojovníků z Velké Británie byla důvodem ruského raketového útoku na ukrajinskou základnu Javoriv nedaleko polských hranic, napsal deník Telegraph. Zahynulo nejméně 35 osob včetně tří Britů a dalších 134 bylo zraněno.

8:20 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům v sobotu odbavilo 1688 lidí, poprvé v týdnu méně než 2000. Od začátku ruské invaze pomohlo 47 660 lidem.

8:07 - Britský premiér Boris Johnson nabídl ukrajinskému prezidentovi Vladimiru Zelenskému a jeho rodině azyl ve Velké Británii.

7:29 - Austrálie poskytne ukrajinským uprchlíkům tříleté humanitární vízum, které jim umožní získat státní zdravotní pojištění a pracovní, uvedla ministryně zahraničních věcí Marise Payneová. „Ukrajincům, kteří přicestovali do Austrálie, poskytneme dočasné humanitární vízum. Bude platné tři roky a umožní lidem pracovat, studovat a přistupovat k programu Medicare,“ uvedl Payneová.

6:58 - Američtí experti očekávají, že v příštích letech se zvýší v USA náklady na výrobu potravin kvůli událostem na Ukrajině a sankcím uvaleným proti Rusku. Navíc by měly nastat potíže v oblasti zemědělství, píše se v sobotním vydání deníku The Washington Post.

Ukrajina je zavalena mrtvolami ruských vojáků, tvrdí Zelenskyj

Evropa

6:12 - Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany (RNBO) zakázala činnost stran s vazbami na Rusko, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Opatření bude platit po dobu válečného stavu. Zákaz se týká parlamentních stran Opoziční platforma a Opoziční blok, jakož i devíti dalších mimoparlamentních uskupení. Agentura DPA tyto strany označuje za euroskeptické, antiliberální či proruské.

4:20 - Podle deníku Kyiv Independent ruská armáda zabránila vstupu konvoje autobusů do města Berďansk. Konvoj vypravený ze Záporoží měl nabrat prchající obyvatele Berďansku, který je pod těžkou palbou ruské armády.

3:40 - Náměstek čínského ministra zahraničí Le Jučeng označil podle agentury Reuters sankce uvalené Západem na Rusko za „přehnané“. Le také uznal úhel pohledu Moskvy na NATO, kdy prohlásil, že by se aliance neměla rozšiřovat dále na východ a nutit tím jaderné mocnosti jako Rusko „do kouta“.

3:24 - Podle poslední zprávy OSN bylo za poslední tři týdny ruské invaze na Ukrajinu zabito nejméně 847 civilistů, z toho 64 dětí. Dalších 1399 jich bylo zraněno.

2:16 - Austrálie zakázala prodej hliníku a hliníkových rud Rusku. Jde o reakci na ruskou „neutuchající a nelegální agresi” vůči Ukrajině. Australská vláda svým rozhodnutím chce omezit schopnost Ruska vyrábět hliník, který je jednou z hlavních součástí ruského exportu a zároveň klíčovou složkou při výrobě zbraní a střeliva. Dovoz hliníku z Austrálie pokrývá pětinu ruských potřeb.

0:55 - Ukrajinská kontrarozvědka SBU (Státní bezpečnost Ukrajiny) zveřejnila fotografie zničených obytných budov ve městě Kramatorsk v donbaské oblasti na východě země. Podle ukrajinské policie bylo po sobotním ruském útoku poškozeno na 40 obytných a administrativních budov. Při útoku podle šéfa doněcké vojenské správy Pavla Kyrylenka zahynuli dva lidé a šest bylo zraněno.

Foto: Služba bezpečnosti Ukrajiny

Ruským útokem zničená obytná budova v Kramatorsku

23:59 - Ukrajinská punková skupina Beton předělala se svolením britské skupiny The Clash její hit London Calling. Ukrajinský cover nese název Kyiv Calling a má oproti originálu aktualizovaný text. Veškerý zisk z této „válečné hymny“ půjde na hnutí Free Resistance Ukraine Movement.

23:26 - Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko na svém Twitteru uvedl, že Rusko začalo odvádět do své armády brance z donbaské oblasti na východě Ukrajiny. Podle Nikolenka jde o nepřípustné porušení mezinárodních práv, včetně Ženevských úmluv. „Ruský seznam válečných zločinů se dále rozšiřuje,“ uvedl Nikolenko s tím, že Rusko za to ponese odpovědnost.

22:31 - Papež František překvapil v sobotu svou návštěvou 19 ukrajinských dětí, které utekly před boji ve své zemi a nyní se o ně starají v dětské nemocnici Bambino Gesù v Římě. Podle Vatikánu se v římské nemocnici od začátku války léčilo už asi 50 ukrajinských dětí.

22:06 - Ve Varšavě stály v sobotu tisíce ukrajinských uprchlíků v dlouhých frontách, aby získaly průkazy, které jim alespoň prozatím umožní částečný návrat k normálnímu životu. Na příštích 18 měsíců umožní v Polsku bydlet, pracovat nebo chodit do školy, dostávat lékařskou péči a pobírat sociální dávky.

Foto: Maciek Jazwiecki/agencja Wyborcz, Reuters

Lidé čekající ve frontě na průkazy

21:42 - Město Černihiv čelí systematickému ostřelování a bombardování, píše agentura Unian s odvoláním na slova starosty Vladislava Atrašenka. Infrastruktura města je zcela zničena. Nejde elektřina, teplo, lidé nemají vodu, popisuje starosta. Je to podle jeho slov absolutní humanitární katastrofa.

21.00 - Ukrajinská diplomacie tvrdí, že od začátku invaze na Ukrajině zahynulo téměř 14 400 ruských vojáků. Moskva podobné informace nezveřejňuje.

20:30 - Z ukrajinských měst se v sobotu podařilo prostřednictvím humanitárních koridorů evakuovat 6623 lidí. Informoval o tom zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Je to mnohem méně než v pátek, kdy počet evakuovaných přesáhl 9000.

19:50 - Ukrajinská armáda vyhodila do vzduchu železniční most na hranici s Ruskou federací.

19:40 - Invaze ruských vojsk si na Ukrajině vyžádala přerušení zhruba 30 procent ekonomické aktivity. V televizním rozhovoru to řekl ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko. Upozornil také, že daňové příjmy jsou nyní nedostatečné, takže vláda peníze získává hlavně prostřednictvím půjček.

Rychlejší než zvuk, ďábelsky přesná a neexistuje obrana. To je hypersonická střela Kinžal

Evropa

18:23 - Od začátku invaze na Ukrajinu zahynulo již 847 civilistů, včetně 64 dětí. Oznámil to Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR).

18:06 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval švýcarskou vládu, aby zmrazila bankovní účty ruských oligarchů. Televizní stanice SRF uvedla, že Zelenskyj rovněž kritizoval švýcarskou potravinářskou společnost Nestlé, která sice v Rusku omezila činnost, nicméně z ruského trhu se zcela nestáhla, zatímco mnoho jiných mezinárodních firem ano.

Ruští astronauti měli při příletu na ISS kombinézy v ukrajinských barvách

Válka na Ukrajině

17:21 - V oblasti Kyjeva ukrajinská armáda sestřelila stíhačkou Stinger nepřátelský bitevní vrtulník K-52. Oznámil to šéf Kyjevské oblastní vojenské správy Oleksandr Pavliuk.

16:52 - Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov oznámil, že na Ukrajinu dorazil z Čečenska prapor dobrovolníků, kteří se zapojí do bojů. „Dnes dorazil na Ukrajinu celý prapor dobrovolníků, aby se zúčastnili této vznešené mise proti nacionalistům a šajtanům,“ napsal na sociální síti Telegram.

16:38 - Ukrajinská armáda zavedla 38hodinový zákaz vycházení. Platí od sobotních 16:00 do pondělních 06:00.

16:09 - Britský premiér Boris Johnson v sobotu prohlásil, že by bylo chybou normalizovat vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem po ruské invazi na Ukrajinu.

16:05 - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odmítl spekulace týkající se zdraví Vladimira Putina. Ruský prezident je podle něj v lepší kondici než kdy předtím.

16:00 - Ukrajinská armáda zavedla v Záporoží 38hodinový zákaz vycházení. Začal v sobotu v 16:00 místního času a skončí v pondělí v 06:00.

15:33 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že cítí, jak USA vyvíjejí tlak na ukrajinskou delegaci při jednáních s Ruskem. „Zelenskyj navrhl jednání, náš prezident souhlasil. Neustále je cítit, že ukrajinskou delegaci někdo ‚drží za ruku‘, pravděpodobně Američané.  Nedovolí přistoupit na požadavky, které jsou podle mého názoru naprosto minimální. Nicméně proces probíhá,“ řekl Lavrov podle agentur TASS a Interfax.

14:21 - Na Ukrajině byly otevřeny speciální tábory pro ruské zajatce, napsal server deníku Ukrajinska pravda s odvoláním na generální prokurátorku Irinu Venediktovou.

13:33 - Náměstek čínského ministra zahraničí podrobil kritice sankce uvalené na Rusko. Zároveň obvinil NATO z podílu na válce na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám