Hlavní obsah

Jsem připraven mluvit s Putinem. Pokud jednání selžou, hrozí třetí světová válka, říká Zelenskyj

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl v nedělním rozhovoru pro americkou stanici CNN, že je připraven jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zároveň zdůraznil, že Ukrajina je na jednání připravena již dlouho a že pokud by měla selhat, mohlo by to znamenat třetí světovou válku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Jsem připraven s ním jednat. Byl jsem připraven už poslední dva roky. Podle mého názoru se tato válka bez jednání ukončit nedá,“ řekl Zelenskyj v televizním rozhovoru se zpravodajem CNN.

„Myslím si, že je třeba využít jakéhokoli formátu, jakékoli šance na možné vyjednávání, možný rozhovor s Putinem. Pokud ale tyto pokusy selžou, znamenalo by to třetí světovou válku,“ dodal.

Bude to nejhorší rozhodnutí ve vašem životě, varoval Zelenskyj případné žoldnéře

Evropa

Ruská invaze na Ukrajinu trvá téměř čtyři týdny a Zelenskyj v posledních dnech stále více naléhá na další jednání. V sobotním proslovu požadoval jednání „bez odkladu“, jinak budou ruské ztráty „obrovské“, varoval.

„Vždy jsme trvali na jednáních. Vždy jsme nabízeli dialogy, návrhy ke sjednání míru. A chci, aby mě teď každý slyšel, zejména v Moskvě. Je čas se setkat. Čas si promluvit. Je čas obnovit územní celistvost a spravedlnost pro Ukrajinu,“ dodal.

Již dříve uvedl, co je pro něj v jednáních prioritní. „Konec války, bezpečnostní záruky, suverenita, obnovení územní celistvosti, skutečné záruky pro naši zemi a skutečná ochrana pro naši zemi.“

Kdybychom byli v NATO, válka by nezačala

Dále Zelenskyj v rozhovoru uvedl, že kdyby byla Ukrajina členem NATO, válka by nezačala. „Rád bych získal bezpečnostní záruky pro svou zemi, pro svůj lid. Pokud jsou členové NATO připraveni nás přijmout, ať to udělají okamžitě. Protože lidé umírají na denním pořádku,“ řekl s tím, že byl vděčný za pomoc, kterou NATO Ukrajině od začátku války poskytlo.

Průlom? Ukrajina o vstup do NATO neusiluje. Krym a Donbas můžeme probrat, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident se takto vyslovil i přesto, že již minulý týden upustil od zatím nejjasnějšího požadavku Ukrajiny – členství v NATO. Tehdy uvedl, že neočekává, že by Ukrajina do NATO v dohledné době vstoupila.

„Ukrajina je poseta mrtvolami ruských vojáků“

V sobotním nočním projevu k národu Zelenskyj uvedl, že na Ukrajině zahynulo již 14 tisíc ruských vojáků. Přední linie bojů jsou podle jeho slov posety jejich mrtvolami a v Rusku si toho nikdo nevšímá.

„Chci se zeptat občanů Ruska, co jste udělali za ta léta, kdy jste si přestali všímat svých ztrát? A bude více obětí, dokud tato válka bude pokračovat,“ řekl ukrajinský prezident.

Ukrajina je zavalena mrtvolami ruských vojáků, tvrdí Zelenskyj

Evropa

Dále uvedl, že ruské obléhání Mariupolu vejde do historie pro jeho válečné zločiny. „To, co okupanti provedli tomuto mírumilovnému městu, na tu hrůzu se bude vzpomínat ještě v příštích stoletích,“ řekl.

O mírových jednáních se tehdy vyjádřil jako o nepříjemných a nejednoduchých, ale potřebných. „Ukrajina vždy hledala mírové řešení. Tím spíše nám jde o mír nyní,“ uvedl.

Několik dosavadních kol jednání mezi oběma stranami klid zbraní nepřineslo, byť Kyjev i Moskva hovořily o dílčích posunech. Ukrajinci například už netrvají na možnosti v budoucnu vstoupit do NATO a Rusko nežádá složení zbraní. Další ruské požadavky jsou ale zatím pro Ukrajince nepřípustné.

Reklama

Výběr článků

Načítám