Hlavní obsah

Rychlejší než zvuk, ďábelsky přesná a neexistuje obrana. To je hypersonická střela Kinžal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelně rychlá, smrtelně přesná a neexistuje proti ní žádná obrana. Tak funguje Putinova „neporazitelná“ hypersonická střela Ch-47M2 Kinžal, píše server týdeníku Focus. Ruská armáda ji použila v bojích na Ukrajině. Střely Kinžal zničily velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivanofrankivské oblasti na jihozápadě země.

Foto: Profimedia.cz

Hypersonická střela Kinžal

Článek

Technologie hypersonických zbraní je považována za největší pokrok během posledních desetiletí ve vývoji raket. Hypersonickou raketu Ch-47M2 Kinžal Rusko představilo před čtyřmi lety, ale pro NATO je stále záhadou, píše Focus. Ví se jen tolik: Je neuvěřitelně rychlá, smrtelně přesná a zatím se zdá, že neexistuje nic, co by ji mohlo zastavit.

Novinka v ruském zbrojním arzenálu má dolet 2000 kilometrů a je nejméně pětkrát rychlejší než zvuk (Mach 5). Zvládne 12 tisíc kilometrů za hodinu.

Rusko uvedlo, že na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal

Evropa

Rakety Kinžal odpalují stíhačky MiF-31. Po shození z nosného letadla následuje krátká fáze bez pohonu. Teprve v bezpečné vzdálenosti od letadla se zažehne raketový motor v zadní části řízené střely. Poté Kinžal stoupá do výšky 18 až 20 kilometrů. Navádění je pravděpodobně pomocí tzv. inerciálního navigačního systému a satelitního navigačního systému GLONASS, který provozuje ruské ministerstvo obrany. Raketa Kinžal je tak rychlá, že dosáhne svého cíle během několika minut. Protivzdušná obrana má sotva čas zareagovat.

Kromě toho Kinžal zůstává ovladatelný. Může kdykoli změnit svou výšku v atmosféře a provádět úhybné manévry. Protože se pohybuje po nepředvídatelných trajektoriích, je pro konvenční protivzdušnou obranu obtížné střelu odhalit a téměř nemožné ji zachytit.

Satelitní snímky ukazují rozsah zkázy Mariupolu

Válka na Ukrajině

USA už léta investují mnoho miliard dolarů do vývoje a výroby hypersonických zbraní, zatím bez úspěchu. Spojené státy pravděpodobně neuvedou své první hypersonické zbraně do provozu dříve než v roce 2023. Portál „Bulgarian Military“ odhadl zpoždění Spojených států vůči Rusku v hypersonických raketových systémech mezi pěti a devíti lety, v závislosti na typu. „Nemáme žádnou obranu, která by mohla zabránit tomu, aby byla taková zbraň použita proti nám,“ připustil generál amerického letectva John Hyten.

Západní Evropa je na tom podobně, jak píše Götz Neuneck z Institutu pro výzkum míru a bezpečnostní politiku na univerzitě v Hamburku. „K dnešnímu dni neexistuje žádná protiraketová obrana proti takovým systémům“.

Reklama

Výběr článků

Načítám