Hlavní obsah

Hřbitovy jsou pod ruskou palbou. Mrtví končí v masových hrobech

Poblíž kostelů, parků i přímo na ukrajinských ulicích vznikají poslední dobou hroby, do kterých lidé pohřbívají civilní oběti ruské invaze. Hřbitovy, které se mnohdy nacházejí v okrajových čtvrtích, jsou nepřístupné kvůli ostřelování a bojům. Stále častěji se přitom těla zesnulých narychlo ukládají do masových hrobů a na důstojné pohřbení není podle úřadů čas ani možnosti.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Masový hrob na okraji Mariupolu

Článek

„Nemůžeme oběti pohřbívat v individuálních hrobech. Hřbitovy jsou za městem a jeho obvod je pod kontrolou ruských vojsk,“ řekl telefonicky portálu BBC News Serhij Orlov, zástupce starosty Mariupolu, který je již téměř tři týdny v totální blokádě.

Přiznal, že v posledních dvou týdnech ve městě spontánně vzniklo několik masových hrobů. Počet mrtvých podle údajů místní správy již přesáhl dva tisíce a radnice zpřístupnila i starý hřbitov v areálu města. Jen do jednoho z masových hrobů bylo podle Orlova uloženo 67 mrtvých těl. Nedokázal přitom odhadnout, kolik lidí už bylo společně pohřbeno.

Mrtví na ulicích, žádná voda, léky ani potraviny. Město duchů Mariupol

Válka na Ukrajině

„Některé jsme nedokázali identifikovat. Jiní ale doklady měli,“ poznamenal k zesnulým.

Každou noc několik obětí

Kvůli nepřetržitému ostřelování většina pokusů o masovou evakuaci lidí z přístavu selhala. Ve městě není elektřina, voda, nefunguje topení ani kanalizace. Tisíce lidí se schovávají v krytech a příbuzní pak podle Orlova pohřbívají zesnulé přímo na nádvoří mezi domy. V lepším případě se je snaží alespoň opatřit dřevěnými křížky a tabulkou se jmény.

Další těla pak odvážejí pracovníci úklidových služeb. I ti jsou přitom mnohdy oběťmi ostřelování, poznamenal radní.

Strach, panika a první oběti. Fotografie z napadené Ukrajiny

Evropa

Hromadné hroby vznikají také kolem Kyjeva. Ve městě Buča, které je pod kontrolou ruských vojsk, bylo vedle kostela pohřbeno na 60 lidí, upozornila místní poslankyně Mychajlyna Soryková. Na Facebooku napsala, že se zdaleka ne všechny podařilo identifikovat. „Lidé nemají tušení, kde teď mají hledat své příbuzné,“ dodala. Také lidé v Černihivě, Charkově i v Sumách obklíčených ruskými vojáky popisují masové pohřbívání ve svém okolí.

„Takto se pohřbívají pokojní civilisté z Černihivu. Hlavní hřbitov je pod neustálou palbou. Oběti ukládají přímo do příkopů v Jalovščinském lese,“ zveřejnila na Twitteru aktivistka Oleksandra Matvijčuková snímek masového pohřebiště.

Oleksandr Lomako z černihivské radnice říká, že každé noční bombardování ve městě si vyžádá životy několika lidí. Nejtragičtější případ ale způsobil 45 obětí a celkově jsou už ve městě na dvě stovky obětí. Věří přitom, že se po válce všechny lidi podaří důstojně znovu pohřbít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám