Hlavní obsah

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda ovládla nebe a ničí celé jednotky bezmocných ruských tanků. Využívá k tomu přitom drony, s nimiž nejčastěji útočí, když padne tma. To vše je možné díky satelitnímu internetu Starlink, který okupované zemi poskytl miliardář Elon Musk. Informoval o tom během víkendu britský list Daily Mail.

Útok ukrajinských dronů na ruské ozbrojené jednotkyVideo: Facebook Aerorozvědky

 
Článek

Tanky, vojenská vozidla, ale také další „prioritní cíle“ ruských okupantů. Drony ukrajinské Aerorozvědky zneškodnily již desítky kusů ruské techniky. Velitel jednotky působící na základně v Kyjevě Jaroslav Hončar pro britský deník The Times popsal, jak takové útoky probíhají.

„Útočíme vždy v noci, když Rusové spí. V noci není možné naše drony vidět, a tedy ani sestřelit. Můžeme se díky tomu dostat opravdu blízko. Snažíme se vyhledat to nejcennější nákladní auto v konvoji, načež ho přesně zasáhneme, aniž bychom způsobili nějaké velké vedlejší škody. Takto útočit můžeme dokonce i ve vesnicích,“ prohlásil Hončar.

Jeho jednotka se na Facebooku chlubí úspěšnými zásahy. Publikuje pravidelně videa, na kterých lze vidět, jak jsou zničeny například tanky, aniž by se ruské jednotky mohly nějakým způsobem bránit.

Jeden z útoků Aerorozvědky

Byli to jen nadšenci do modelů

Pikantní na tom je, že celá útočná jednotka, která nyní dominuje ukrajinskému nebi, vznikla původně jen jako kroužek nadšených modelářů. V roce 2014 šlo totiž o projekt fanoušků modelů letadel. Po vypuknutí války na Ukrajině se ale modeláři zapojili do bojů. Byli tak úspěšní, že je ihned začlenili pod ukrajinský generální štáb.

V současnosti má Aerorozvědka 50 oddílů zkušených pilotů dronů, denně jsou schopné podniknout až tři stovky misí.

Drony útočí velmi přesně, vedlejší škody jsou minimální.

Létá se přitom se vším, co je zrovna po ruce. Využívají se profesionální vojenské bezpilotní letouny, na zakázku vyrobené drony, ale zároveň také drony, které se dají zakoupit běžně v obchodech. V podstatě jediným kritériem pro nasazení do boje je schopnost unést protitankové granáty a termokameru.

Řadu dronů dodaly Ukrajincům Spojené státy. Jsou mezi nimi i obávané bezpilotní letouny Switchblade, které slouží ke kamikadze náletům. V praxi vletí do určeného cíle a explodují.

USA pošlou na Ukrajinu další protiletadlové systémy a drony, slíbil Biden

Válka na Ukrajině

Bez internetu by to nešlo

Pro takovéto operace je klíčové internetové připojení. Aerorozvědka může své nálety podnikat především díky zabezpečenému satelitnímu systému Starlink, který poskytnul Ukrajině zadarmo už krátce po začátku války americký multimilionář Elon Musk.

Právě internetové připojení Starlink je v současnosti jediným komunikačním kanálem, který je k dispozici i v odříznutých částech Ukrajiny, které ovládají Rusové. Musk proto již dříve varoval uživatele satelitů, že mohou být cílem ruských útoků.

Internetové připojení Starlink může být cílem ruských útoků, varoval Musk

Internet a PC

„Starlink je jediný neruský komunikační systém, který v některých částech Ukrajiny stále funguje. Pravděpodobnost, že bude terčem, je proto vysoká. Prosím používejte jej opatrně. Starlink zapínejte pouze v případě potřeby a umístěte anténu co nejdále od lidí,“ uvedl Musk na Twitteru. Uživatelé by podle Muska měli „na anténu umístit lehkou kamufláž“, aby se zabránilo jejímu odhalení.

Toho, jak je při probíhajícím válečném sporu internetové připojení důležité, si je vědom i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Mluvil jsem s Elonem Muskem. Jsem mu vděčný, že podporuje Ukrajinu – a to nejen slovy, ale také činy,“ prohlásil Zelenskyj s tím, že technologického magnáta pozval na návštěvu Ukrajiny, až válka skončí.

Dodávky satelitů od Starlinku na Ukrajinu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám