Hlavní obsah

Sochou nahého Putina na zlatém záchodě podporují Češi Ukrajinu

Ani po sedmi měsících války nepolevují Češi v podporování Ukrajiny. Svůj nesouhlas dávají najevo různými způsoby. Během podzimu by se měla například konat dražba sochy nahého Vladimira Putina sedícího na zlaté záchodové míse. Získané peníze budou použity na nákup bojového dronu pro ukrajinskou armádu.

Češi podporují Ukrajinu dražbou nahého Putina i jeho obrázkem s nadávkou na výloze kavárny.Video: Novinky

 
Článek

Za vznikem obnažené sochy stojí umělec Otakar van Gemund a spolek Kaputin, který se proti politice ruského prezidenta vymezuje již dlouho.

„Tato socha vznikla, protože jsme chtěli najít způsob, jak upozornit na diktaturu a zvrácené gangsterství tohoto člověka. Je to mafiánský, nebezpečný, ale porazitelný a směšný člověk,“ řekl Van Gemund Novinkám.

Foto: Novinky

Češi podporují Ukrajinu dražbou nahého Putina i nápisem na výloze.

Momentálně vyjednává v uměleckých kruzích možnost mezinárodní aukce. Z výtěžku chce pak spolek zakoupit bojový dron, který věnuje Ukrajině.

„Máme zjištěno, že středně levný kamikaze dron stojí 10 tisíc eur (necelých 250 tisíc korun). Pokud o sochu nebude zájem, tak pak existují i malé drony, které pouští na zem malé granáty, a ty mají menší hodnotu. Ale my samozřejmě doufáme v obrovský dron,“ dodal Van Gemund.

Plány na vznik sochy začaly vznikat už po ruské anexi Krymu v roce 2014. Vedle samotného Putina byla na začátku dominantou i zmenšenina běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který je věrným stoupencem Ruska. Po eskalaci situace na Ukrajině letos v únoru přibyly ale na soše nové prvky.

„Tady kolem krku má (Putin) zetko, to je novinka. V ruce už nemá zlatý záchodový toaleťák, ale zakrvácenou pračku, protože ruští vojáci vyplenili všechna města a vesnice na sever od Kyjeva a brali si s sebou hlavně pračky. Ta krev symbolizuje zvěrstva, která tam páchali a páchají. A pak je dole mrtvola ženy z Buče,“ uvedl Van Gemund.

Nápis na kavárně

Foto: Novinky

Majitel pražské kavárny nesouhlasí s válkou na Ukrajině.

Nesouhlas s ruskou invazí a Putinovými kroky hlásá také nápis na jedné z kaváren na pražském Smíchově: KU, hlava Putina, VA.

„Polep je na výloze již od března. Byla to samozřejmě reakce na ruskou agresi na Ukrajině a to první, co podle mě proběhlo hlavou spoustě lidí. Bohužel je to stále aktuální. Zároveň je to gesto účasti a podpory, byť nic asi nezmění,“ sdělil novinkám majitel kavárny Ty kávo! Jakub Zachoval.

Zákazníci i kolemjdoucí prý většinou reagují pozitivně, často si výlohu fotografují. Součástí je i QR kód, který zájemce navede na charitativní sbírku na podporu Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám