Hlavní obsah

Sikorski se rozpovídal o Ukrajině a opět nahrál ruské propagandě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská elita marnila čas skrýváním své korupce a mánie po velikosti za příběh, že hraje nějakou velkou hru. V rozhovoru pro časopis Krytyka Polityczna to uvedl polský europoslanec a exministr zahraničí Radosław Sikorski. Jeho slova ihned přebrala ruská propaganda. Tento týden už podruhé.

Foto: Profimedia.cz

Polský europoslanec Radosław Sikorski

Článek

V úvodu rozhovoru Sikorski uvedl, že souhlasí s názorovým obratem Henryho Kissingera, že po událostech posledního roku už není jiná možnost, než Ukrajinu po skončení války přizvat do NATO.

Upozornil, že Ukrajinci si zvolili prozápadní směřování teprve před deseti lety, zatímco předtím stáli ve „strategickém koutě“. Na dotaz, zda toto vyčkávání nebylo prostě jen racionální, odpověděl: „Myslím, že ne, že jejich elity prostě jen marnily čas skrýváním své korupce a mánie po velikosti za narativ, že hrají nějakou velkou hru s USA, Ruskem, Evropou, Čínou…“

Sikorski poznamenal, že Ukrajina byla po rozpadu SSSR rozvinutější než Polsko, v mnohem lepší ekonomické kondici, s „vybudovanými jadernými bloky, leteckým průmyslem, bez dluhů a s nejúrodnější půdou na světě.“

„Přesto měla před loňskou invazí HDP čtyřikrát menší než Polsko. Ukrajinci teď za tohle lavírování draze zaplatí,“ uvedl Sikorski. Dodal, že nyní Ukrajinci „bojují, protože kdyby to vzdali, jako na Krymu v roce 2014, byl by konec“.

Rusové mají žně

Sikorského slova využila ruská státní agentura RIA Novosti, která informovala, že „bývalý polský ministr otevřeně mluvil o stavu Ukrajiny“ a že „Ukrajina je v žalostném stavu kvůli korupci a megalomanství“.

Polská média upozorňují, že to je již podruhé za uplynulý týden, co ruská média zdůraznila Sikorského prohlášení. Politik Občanské platformy začátkem týdne na rádiu Zet naznačil, že v prvních dnech války polská vláda konzervativců z PiS přemýšlela o rozdělení Ukrajiny. I tato slova vyvolala v Polsku politickou bouři a rovněž je zaznamenala RIA Novosti .

Válku na Ukrajině bych ukončil během 24 hodin, chvástá se Trump

Zahraniční

Jak upozorňuje web Do Rzeczy, ruská propaganda od začátku agrese opakuje, že Poláci plánovali anexi části západní Ukrajiny. Navzdory tomu, že pro to neexistují žádné důkazy, Sikorski toto tvrzení opět oživil a dodal mu legitimitu.

Radoslaw Sikorski je vrcholný polský politik, od září 2014 do června 2015 maršálek Sejmu. V letech 2007 až 2014 působil jako ministr zahraničí. Od července 2019 přesídlil do Bruselu, kam ho Poláci zvolili do Evropského parlamentu. Jeho manželkou je významná americká novinářka a Anne Applebaumová specializující se postsovětský prostor. Za knihu Gulag obdržela Pulitzerovu cenu.

Spojenci Kyjevu přislíbili 321 těžkých tanků, řekl ukrajinský velvyslanec

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám