Hlavní obsah

Válku na Ukrajině bych ukončil během 24 hodin, chvástá se Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bych byl prezidentem, stačil by mi den, abych ukončil konflikt na Ukrajině, prohlásila bývalá hlava Spojených států amerických Donald Trump. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov jeho slova nejen přivítal, ale podle něj „pan Trump není daleko od pravdy“.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Donald Trump

Článek

„Dokonce i teď, kdybych byl prezidentem (Spojených států), byl bych schopen vyjednat ukončení této strašlivé války do 24 hodin,“ napsal na své sociální síti Truth Social.

Trump už dříve ve vztahu k Ukrajině kritizoval kroky současného prezidenta Joe Bidena a jeho administrativy. Tvrdí, že je nutné ukončit konflikt uzavřením dohody a neposílat pomoc Kyjevu v řádu milionů dolarů. Exprezident řekl, že kvůli akcím Spojených států by konflikt na Ukrajině mohl vést ke světové válce.

Kreml Trumpovo vyjádření přivítal. Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, je i potvrdil. Spojené státy jsou podle něj schopny rychle vyřešit ukrajinský konflikt tím, že „dají příkaz Kyjevu, ale Washington nechce využít této příležitosti“.

Američané dodají Ukrajině modernější verzi tanků Abrams

Válka na Ukrajině

„Pan Trump není daleko od pravdy. Americký prezident opravdu, pokud chce ukončit tento konflikt, to může udělat velmi rychle. Dá odpovídající pokyny kyjevskému režimu. A tím to skončí. Asi ne za den či dva. Ale klíč je v rukou Washingtonu. Zároveň vidíme, že současný šéf Bílého domu nechce tento klíč použít, naopak volí cestu dalšího pumpování zbraní na Ukrajinu,“ řekl Peskov.

Tvrdí, že míra napětí kolem Ukrajiny roste. Peskov souhlasí s Trumpovými slovy o nebezpečí, že Západ přesune tanky na Ukrajinu. „S těmito slovy můžeme souhlasit v tom smyslu, že skutečně dochází k růstu napětí,“ řekl Peskov. Podle něj „k eskalaci napětí dochází mimo jiné kvůli rozhodnutím, která jsou přijímána především ve Washingtonu a evropských hlavních městech pod tlakem Washingtonu“. „Mám na mysli dodávky zbraní, tanků, tohohle a tamtoho,“ pokračoval.

Ve středu německá vláda potvrdila, že pošle Ukrajině 14 tanků Leopard 2 ze zásob německých ozbrojených sil a vydá povolení k reexportu do dalších zemí. Americký prezident Joe Biden později informoval, že Washington pošle na Ukrajinu 31 tanků Abrams.

Trump se bude moci vrátit na Facebook a Instagram

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám