Hlavní obsah

Ruská ekonomika zažívá šok, přiznal mluvčí Kremlu

Moskva

Ruská ekonomika zažívá šok a Moskva přijímá kroky, aby jim dokázala čelit, řekl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rozsáhlé sankce, které na Rusko uvalily Spojené státy americké a evropské západní státy kvůli útoku ruské armády na Ukrajinu, nazval bezprecedentní ekonomickou válkou.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Článek

„Spojené státy samozřejmě vyhlásily ekonomickou válku Rusku a tuto válku vedou,“ řekl mluvčí Kremlu podle agentury TASS.

V odpovědi na otázku, jaké jsou možnosti Moskvy, aby v této válce neprohrála, vzhledem k tomu, že Spojené státy se snaží zapojit celý svět do sankčního tlaku na Rusko, Peskov řekl, že musí „dělat to, co nejlépe vyhovuje“ jejich zájmům. Podrobnosti ale nechal bez odpovědi.

„Naše ekonomika nyní zažívá šokový dopad a má to negativní důsledky, ale budou minimalizovány,“ řekl Peskov. Nynější období popsal jako turbulentní a dodal, že Moskva již přijala opatření, která situaci uklidní a stabilizují.

Z Ukrajiny do Česka přišlo podle operátorů kolem 200 tisíc lidí

Válka na Ukrajině

„Je to zcela bezprecedentní. K ekonomické válce, která vůči naší zemi vypukla, ještě nikdy předtím nedošlo. Takže je velmi těžké cokoliv předpovídat,“ řekl mluvčí Kremlu.

„Vidíme, že situace na energetických trzích se vyvíjí dost turbulentně. Nikdo neví, jaké míry turbulencí dosáhneme,“ řekl.

Na Ukrajinu dorazil elitní sniper Wali. Cíl neutralizuje až na 3,5 kilometru

Válka na Ukrajině

Západní země po ruském útoku na Ukrajinu přijaly vůči Moskvě tvrdé sankce, v jejichž důsledku například strmě klesá hodnota rublu. Ruská centrální banka rovněž nemá k dispozici velkou část svých zahraničních rezerv.

Kromě ruského finančního systému míří postihy rovněž na vrcholné činitele a ruské oligarchy. Británie a USA také oznámily, že chtějí přerušit import ruské ropy a plynu, v EU na podobném kroku nepanuje shoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám