Hlavní obsah

Rusové vytáhli další jméno, jež je prý zapleteno do smrti Duginové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská tajná služba FSB oznámila, že se jí podařilo identifikovat dalšího Ukrajince podezřelého z atentátu, při němž zahynula Darja Duginová, dcera ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina. V pondělí o tom informovala agentura TASS. Rusové se snaží svalit odpovědnost za útok na Ukrajinu, kde útočí a jejíž část okupují, Kyjev to odmítá.

Foto: Tsargrad.tv, Reuters

Novinářka a dcera ruského politologa Darja Duginová

Článek

Muž, o němž FSB nově informovala, měl prý pomoci dříve jmenované podezřelé Ukrajince Nataliji Vovkové sestavit výbušné zařízení a měl jí dát falešné doklady.

„Bylo zjištěno, že vraždu Duginové spolu s Vovkovou připravil v Moskvě ještě jeden člen ukrajinské sabotážní a teroristické skupiny, občan Ukrajiny Bohdan Petrovič Cyhaněnko narozený v roce 1978, který do Ruska 30. července 2022 přicestoval přes Estonsko a území Ruska opustil den před výbuchem,“ napsalo oddělení FSB pro styk s veřejností.

Auto dcery „Putinova Rasputina“ rozmetala bomba, potvrdili vyšetřovatelé

Evropa

Podle zpravodajské služby Cyhaněnko Vovkové poskytl falešné registrační značky a dokumenty a společně s ní sestavil improvizované výbušné zařízení v pronajaté garáži na jihozápadě Moskvy. FSB také tvrdí, že podle záběrů bezpečnostních kamer Vovková Duginovou sledovala už na kulturní akci, na níž byla Duginová večer před svou smrtí 21. srpna.

„Prozkoumání záznamů bezpečnostních kamer potvrzuje, že pachatelka trestného činu, občanka Ukrajiny Natalia Vovková, osobně sledovala Duginovou na parkovišti pro hosty festivalu Tradice,“ uvedla FSB.

Vovková měla podle FSB jet v mini cooperu za vozem Duginové, aby se ujistila, že odjela. Pak měla na dálku odpálit nálož a odjet do Estonska.

Rusko tvrdí, že vyřešilo atentát na Duginovou. Spáchala ho prý Ukrajinka

Válka na Ukrajině

Čin podle dřívějšího prohlášení FSB připravily a spáchaly ukrajinské zpravodajské služby. Kyjev už dříve zapojení svých občanů či zpravodajských služeb do atentátu důrazně odmítl. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov následně na oznámení FSB reagoval slovy, že za vraždou naopak stojí ruská tajná služba.

Spekulovalo se, že terčem atentátu měl být Dugin, který měl podle některých zdrojů odjíždět z akce spolu s dcerou. I důvod zabít Dugina však není zcela jasný, protože ultranacionalista Dugin neměl v Kremlu žádný vliv, i když se jeho slova často citovala. Putinovi vytýkal, že v roce 2014 při anexi Krymy nezašel dále, uvedl časopis New Yorker, jenž jeho postavení přirovnal k postavení Steva Bannona v USA.

V Moskvě se konal pohřeb zavražděné Duginové

Zahraniční

New Yorker v souvislosti s případem zmínil možnou paralelu se zapálením Reichstagu v roce 1933, který vedl k utužení nacistického režimu, nebo s vraždou Sergeje Kirova v Leningradu v roce 1934, po němž následovaly stalinské čistky. Autor nechtěl tvrdit, že za útokem nutně musela stát ruská tajná služba, jenom že zabití mladé a celkem bezvýznamné ženy by mohlo mít za cíl posílit válečné odhodlání.

Reklama

Výběr článků

Načítám