Hlavní obsah

Rusové se na Ukrajině snaží šetřit civilisty, řekl Putin Macronovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru řekl svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi, že se ruská armáda na Ukrajině snaží šetřit civilisty. Ukrajinu obvinil z válečných zločinů.

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Reportáž z mariupolské nemocnice Video: AP

 
Článek

Podle Putina spáchali Ukrajinci „mnoho válečných zločinů“, zatímco ruské jednotky „dělají vše, co je v jejich silách“, aby se vyhnuly civilistům.

Kreml, který o telefonátu informoval, uvedl v prohlášení, že se oba prezidenti zaměřili na „početné válečné zločiny, jež každodenně páchají ukrajinské bezpečnostní síly a tamní nacionalisté“.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

Macronův úřad oznámil, že dal francouzský prezident najevo „krajní znepokojení“ nad situací v Mariupolu, který čelí ruským útokům a má problémy s evakuací civilistů.

Macron požadoval ukončení obléhání a zajištění humanitární pomoci.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

Telefonát trval něco přes hodinu a Macron požadoval okamžité příměří. K němu vyzval Putina v pátek také německý kancléř Olaf Scholz.

Prezidenti Putin a Macron také mluvili o vyjednávání mezi Kyjevem a Moskvou a o stanovisku Moskvy k možné dohodě. V telefonátu se Scholzem Putin obvinil Ukrajinu, že se snaží mírové rozhovory brzdit.

Kamera zachytila dopad rakety na dům v Kyjevě

Válka na Ukrajině

Macron se spojil s Putinem už několikrát a tento týden prohlásil, že chce v telefonátech pokračovat, i když s výsledky není spokojený. K rychlému diplomatickému vyřešení konfliktu v řádu příštích dnů nebo týdnů se Macron vyjádřil minulý týden skepticky.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Vladimir Putin

Reklama

Výběr článků

Načítám