Hlavní obsah

Ruský myšlenkový pochod: Vzorky krve ukrajinských vojáků dokazují, že jsou to monstra z laboratoře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Se svéráznou a vědecky pochybnou interpretací výsledků krevních testů přispěchali v pondělí zákonodárci ruské Rady federace. Ukrajinští vojáci údajně trpí žloutenkou a západonilskou horečkou, z čehož Rusové usoudili, že podstoupili experimenty v tajných biologických laboratořích řízených z USA.

Foto: Profimedia.cz

Konstantin Kosačev a Irina Jarovajová na společném vystoupení

Článek

Vedení komise, která zákonodárce pravidelně informuje o činnosti údajných amerických biologických laboratoří na Ukrajině, v pondělí představilo státním novinářům nové poznatky. Nijak jim v tom nebrání fakt, že se existence údajných laboratoří nikdy neprokázala.

To znamená, že se na území Ukrajiny dělají experimenty s krajně nebezpečnými chorobami, které by za určitých okolností mohly být rozšířeny pro vojenské účely.
Konstantin Kosačev, místopředseda Rady federace

Krevní testy provedené na ukrajinských zajatcích údajně ukázaly, že „u řady nemocí, včetně těch, které jsou atypické pro Ukrajinu, je obsah příslušných látek několikanásobně vyšší než přípustné normy”, cituje list Kommersant spolupředsedu zmíněné komise Konstantina Kosačeva, který je současně místopředsedou Rady federace.

Lavrov opět otočil: Naše zájmy už přesahují Donbas, teď chceme mnohem víc území

Válka na Ukrajině

„To znamená, že se na území Ukrajiny dělají experimenty s krajně nebezpečnými chorobami, které by za určitých okolností mohly být rozšířeny pro vojenské účely,“ uvedl Kosačev.

„Monstra bez svědomí”

K fabulacím si pak ještě přisadila druhá spolupředsedkyně Irina Jarovajová. Podle ní analýza vzorků ukázala přítomnost drog, žloutenky typu A a viru západonilské horečky.

Jarovajová pak vytáhla starou propagandistickou metodu nacistů, a to svého nepřítele co nejvíce dehumanizovat. „Dopingy, které jim jsou stále podávány, aby neutralizovaly poslední stopy lidského vědomí a proměnily je v nejkrutější a nejsmrtelnější monstra”, podle ní dokazují, že je cílem Spojených států na Ukrajině vybudovat stroj na zabíjení.

Ani jeden neuvedl ke svým tvrzením žádné důkazy. Provedení údajných testů, natož jejich výsledky, nelze nezávisle dohledat.

Nic nenormálního, reaguje expert

Kommersant ve svém článku cituje ruského genetika Kirilla Volkova, který vysvětluje, že žloutenka není pro Ukrajinu nijak neobvyklá. Poznamenal také, že subtropické nemoci, jako západonilská horečka, se nyní šíří i v jižních oblastech Ruska, takže se na Ukrajinu mohly dostat odtamtud.

Rusové přivezli na Ukrajinu balistické rakety Točka-U. V březnu se dušovali, že je už nepoužívají

Válka na Ukrajině

Výroky ruských zákonodárců označil za „zveličené”.

Ruské ministerstvo obrany už v minulosti tvrdilo, že získalo důkazy o tom, že USA na Ukrajině vytváří tajné laboratoře. Generálmajor Igor Konašenkov tvrdil, že v nich byly vyvíjeny patogeny smrtelných nemocí, jako je mor, antrax a cholera, které měly být využity pro biologickou válku.

Factcheckingový web (ověřující pravdivost zavádějících tvrzení) Snopes upozorňuje, že Rusko tyto dezinformace masivně záměrně šíří od roku 2018.

Aktivně mu v tom pomáhají i státní nebo se státem spřízněná média v Číně. Tento týden se na tamních sociálních sítích ve velkém šíří 14vteřinové video s názvem „Bylo odhaleno, že Spojené státy na Ukrajině sbírají patogeny cholery”. Ve videu se lživě tvrdí, že Američané prováděli experimenty na pacientech v psychiatrické nemocnici v Charkově a také v Mariupolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám