Hlavní obsah

Lavrov opět otočil: Naše zájmy už přesahují Donbas, teď chceme mnohem víc území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Cílem ruské armády už není pouze dobytí Donbaského regionu, přiznal poprvé šéf tamní diplomacie Sergej Lavrov. Dodávky, které Západ nadále posílá na Ukrajinu, plány Ruska změnily. Chceme Cherson i Záporoží, cituje Lavrova agentura RIA Novosti.

Foto: Novinky

Článek

„Geografie se změnila. Už nejde jenom o Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku, ale také o Chersonskou oblast, Záporožskou oblast a řadu dalších území,” řekl ruský ministr zahraničí.

Dodal, že cíle Ruska se ještě rozšíří, pokud Západ dodá Kyjevu zbraně dlouhého doletu.

Časy se mění. Putin si musel na Erdogana potupně počkat

Blízký a Střední východ

Agentura Reuters připomíná, že když ruský vládce Vladimir Putin 24. února oznamoval zahájení své takzvaně „speciální operace” na Ukrajině, oháněl se úmyslem „denacifikovat” zemi. O žádné okupaci nebo imperiální snaze rozšířit své území nebyla oficiálně řeč, naopak prokremelská média výslovně uváděla, že cílem akce není uchvácení jakéhokoliv území.

Poté, co ukrajinské síly prvotní útok odrazily, oznámilo 25. března ruské ministerstvo obrany, že první fáze speciální operace je u konce a nyní se soustředí na „dosažení hlavního cíle, tedy osvobození Donbasu”.

Luhanská oblast je nyní, téměř po čtyřech měsících, plně pod kontrolou ruských sil. Druhá z donbaských oblastí, ta Doněcká, je však daleko od dobytí.

Rusové již však zvládli obsadit území daleko za Donbasem, zejména v jižní Záporožské a Chersonské oblasti, a pokračují v raketových útocích na města po celé Ukrajině.

Američané čekají další útoky

O tom, že se Rusko chystá obsadit na Ukrajině další území, informoval s odkazem na americké zpravodajské služby mluvčí tamní Národní bezpečnostní rady John Kirby.

Rusko už podle informací zpravodajců začalo pracovat na anexi dalšího ukrajinského území. V okupovaných regionech by už od září mohla probíhat falešná referenda o připojení k Rusku. „Prezident Vladimir Putin oprášil notičky z roku 2014,“ řekl Kirby.

Ukrajinci našli zranitelnost Rusů. Střelami HIMARS poškodili klíčový most

Evropa

Mluvčí Národní bezpečnostní rady zároveň dodal, že Spojené státy jsou připraveny na případnou anexi území směrem na západ od Donbasu zareagovat. „Pokud Rusko bude pokračovat ve svých plánech na anexi, naše reakce bude rychlá a tvrdá a bude v kooperaci s našimi spojenci a partnery,“ doplnil Kirby.

Nejednalo by se ale o vojenský zásah. Rusko by podle Kirbyho čelilo dodatečným sankcím, „což z něj udělá ještě většího vyvrhele než nyní“. „Nikdy neuznáme jakákoli Ruskem anektovaná území,“ uzavřel.

Rusko už nyní na okupovaných územích Ukrajiny dosadilo svou vlastní regionální vládu. Krym byl anektován v roce 2014 po narychlo zorganizovaném a zfalšovaném referendu, v němž „voliči“ rozhodli o připojení k Rusku. Mezinárodní společenství toto referendum považuje za nezákonné.

Reklama

Výběr článků

Načítám