Hlavní obsah

Rusové přivezli na Ukrajinu balistické rakety Točka-U. V březnu se dušovali, že je už nepoužívají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Do okupovaného města Melitopol na Ukrajině dorazily taktické balistické rakety Točka, informuje web DefenceBlog. Ruská federace se přitom v březnu dušovala v dopise Radě bezpečnosti OSN, že tyto rakety dávno nepoužívá.

Foto: Belta, Reuters

Odpálení rakety OTR-21 Točka-U při rusko-běloruských manévrech v běloruské Gomelské oblasti

Článek

Fotografie údajně ukazující ruské rakety Točka-U v okupovaném ukrajinském městě v Záporožské oblasti se ve středu objevily na sociální síti VKontaktě.

Na Twitteru snímky sdílel například vojenský analytik Rob Lee.

Na několika zařízeních je jasně viditelný nápis „V“, který spolu s písmenem „Z“ používají ruské síly k identifikaci vlastních vojenských vozidel.

Rusko přitom opakovaně tvrdí, že tyto rakety sovětské výroby ve svém arzenálu nemá a nepoužívá je. V dopise Radě bezpečnosti OSN ze 16. března dokonce explicitně napsalo: „Mělo by se zmínit, že taktické rakety Točka-U nejsou ve službě Ozbrojených sil Ruské Federace.“ Stejnou argumentaci využívají na sociálních sítích také prokremelsky orientované účty.

Rakety, které zabíjely na nádraží, nepoužíváme, tvrdí Rusko. Není to pravda

Evropa

Zkraje dubna pak zaútočily ruské síly na nádraží v Kramatorsku, kde zabily 52 civilistů. Použitá raketa byla právě Točka. Rusové tvrdili, že si ji Ukrajinci odpálili sami.

Server DefenceBlog k tomu uvádí: „Rusové také tvrdí, že jejich armáda nepoužívá rakety Točka-U od konce roku 2019, kdy byla poslední raketová a dělostřelecká jednotka přezbrojena na taktické raketové systémy Iskander, což je jednoduše řečeno lež.“

Ruská televize vysílá průhledně zfalšovanou reportáž BBC o Kramatorsku

Válka na Ukrajině

Točka-U je mobilní raketový odpalovací systém určený k nasazení na bojišti spolu s dalšími pozemními bojovými jednotkami.

Samotnou střelu lze použít k přesným úderům na nepřátelské taktické cíle, jako jsou kontrolní stanoviště, mosty, skladovací zařízení, soustředění vojsk a letiště.

Tříštivou hlavici lze nahradit jadernou, biologickou nebo chemickou hlavicí. Díky pevnému palivu se střela snadno udržuje a nasazuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám