Hlavní obsah

Ruské lodě ládují v Sevastopolu obilím

Satelitní snímky společnosti Maxar Technologies zachytily v černomořském přístavním městě Sevastopol dvě lodě plující pod ruskou vlajkou, jak na ně nakládají obilí, tvrdí televizní stanice CNN. Ukrajina tvrdí, že je to její úroda. Již dříve obvinila Rusko z krádeže „několika set tisíc tun“ obilí.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Přístav v Černém moři

Článek

Snímky jsou datovány 19. a 21. květnem a zachycují lodě s názvem Matros Pozynich a Matros Koshka, které kotví zřejmě u obilných sil, odkud se přes pásy sype obilí do podpalubí. V tuto chvíli obě lodě přístav opustily. Matros Pozynich pluje Egejským mořem a má být na cestě do Bejrútu, Matros Koshka je zatím stále v Černém moři.

Je těžké stoprocentně tvrdit, zda jsou lodě naložené ukradeným ukrajinským obilím, uvádí stanice CNN. Připomíná ale, že Ruskem anektovaný Krym produkuje na rozdíl od zemědělsky bohatých ukrajinských regionů Cherson a Záporoží málo obilí.

Někteří představitelé Ukrajiny tvrdí, že ruské síly v okupovaných oblastech vyprázdnily několik sil a dopravily obilí na jih.

Podobnou cestu má loď s názvem Matros Pozynich už za sebou. Na počátku května byla naložena obilím a vyplula z Černého moře do Středozemního moře. Původně směřovala se svým nákladem do Egypta, ale podle ukrajinské vlády ji Egypt zakázal vplutí do přístavu v Alexandrii. Stejná situace se údajně opakovala i v Libanonu, kdy byl lodi zakázán vstup do přístavu v Bejrútu. Nakonec zakotvila v syrské Latakii.

Zelenskyj: Blokují 22 milionů tun obilí

Provoz většiny důležitých přístavů na jihu Ukrajiny zablokovaly ruské invazní jednotky, a země tak nemá, jak ve velkém vyvážet obilniny, které jsou důležitým obchodním artiklem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že v přístavech je zablokováno 22 milionů tun obilí. Na dovozu obilnin z Ukrajiny a Ruska ve velké míře závisí například Jemen, Libanon či Egypt.

Peskov perlí: Místo na lodích přece může Ukrajina vyvážet obilí po železnici

Evropa

Před válkou představovaly dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny téměř 30 procent světového obchodu. Navíc je Ukrajina čtvrtým největším vývozcem kukuřice na světě a pátým největším vývozcem pšenice. Potravinový program OSN nakupuje každý rok asi polovinu své pšenice z Ukrajiny a varoval před strašlivými důsledky, pokud nebudou otevřeny ukrajinské přístavy.

Začátkem května ukrajinské ministerstvo obrany odhadlo, že od počátku ruské invaze bylo ukradeno a odvezeno asi 400 tisíc tun obilí. To je podle ukrajinského ministra zemědělství Mykoly Solského odváženo na Krym. „Jedná se o velký podnik, na který dohlížejí lidé na nejvyšší úrovni,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám