Hlavní obsah

Rusko už zřejmě začíná povolávat zálohy. Putin tak lhal hned dvakrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko začíná aktivně povolávat záložníky do armády a vytváří na ně tlak, aby podepsali se státem smlouvu o vstupu do aktivních záloh. Prezident Vladimir Putin přitom dříve informoval, že armáda žádné záložníky povolávat nebude.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kolona ruských vojenských vozidel

Článek

Dopisy vojenských správ ohledně aktivních záloh už začínají kolovat po sociálních sítích. Vypadají hodnověrně, jejich autenticitu nicméně nelze stoprocentně nezávisle ověřit.

Aktivní zálohy by se podle nich měly týkat lidí, kteří absolvovali vojenskou službu, do hodností staršího seržanta ve věku do 42 let, nižších důstojníků do věku 47 let, vyšších důstojníků do věku 52 let, plukovníků a kapitánů prvního stupně do věku 57 let.

„Všechny bojeschopné jednotky byly převeleny na Ukrajinu a na území Běloruska, odkud Rusko také zaútočilo, zůstaly pouze týlové jednotky,“ popisoval důvod povolávání záložníků bývalý předseda ukrajinského parlamentu Dmytro Razumkov, který se odkazoval na důvěryhodné zdroje.

Žádní branci na Ukrajině nejsou, lhal Putin

Putin v úterý uvedl, že nebudou povoláni žádní záložníci ani branci. „V bojových operacích nejsou a nebudou žádní vojáci vykonávající povinnou vojenskou službu. Nedojde ani k dodatečnému povolání záložníků,“ tvrdil Rusům.

Ve středu ale Rusko přiznalo, že právě branci se invaze na Ukrajinu účastní a že někteří z nich padli do zajetí.

Poslali jsme na Ukrajinu brance, přiznalo ruské ministerstvo

Válka na Ukrajině

„Bohužel bylo odhaleno několik skutečností o přítomnosti branců v jednotkách ruských ozbrojených sil, které se účastní speciální vojenské operace na území Ukrajiny. Prakticky všichni tito vojáci už byli staženi na ruské území,“ citovala agentura Interfax mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Speciální operací označují ruské úřady invazi na Ukrajinu.

O tom, že ruský režim posílá na Ukrajinu nezkušené a vyděšené kluky kolem 20 let, informuje ukrajinská strana téměř od začátku konfliktu a využívá to ke svým propagandistickým účelům. Moskva to navzdory videím zveřejněným Ukrajinci vehementně popírá.

Putin poslal násilím na Ukrajinu „záklaďáky“. Změnili jim status na vojáky z povolání

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám