Hlavní obsah

Poslali jsme na Ukrajinu brance, přiznalo ruské ministerstvo

– Moskva

Ruské ministerstvo obrany přiznalo, že invaze na Ukrajinu se účastní také branci a že někteří padli do zajetí. Ruský prezident Vladimir Putin přitom účast odvedenců dříve popřel. Ruské zákony nasazení branců v boji zakazují.

Foto: ČTK/AP

Ruský obrněný transportér

Článek

„Bohužel bylo odhaleno několik skutečností o přítomnosti branců v jednotkách ruských ozbrojených sil, které se účastní speciální vojenské operace na území Ukrajiny. Prakticky všichni tito vojáci už byli staženi na ruské území,“ citovala agentura Interfax mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Speciální operací označují ruské úřady invazi na Ukrajinu.

Zmizte! Ještě můžete přežít, vzkázal bojovně Zelenskyj ruským vojákům

Válka na Ukrajině

Konašenkov také uvedl, že „jedna z jednotek plnících logistické úkoly“ byla napadena a několik vojáků, včetně branců, bylo zajato. „V současné době jsou přijímána vyčerpávající opatření, aby se zabránilo odesílání branců do bojových oblastí a aby byli zajatí vojáci propuštěni,“ dodal.

Putin v úterý uvedl, že branci na Ukrajinu posíláni nebudou. „V bojových operacích nejsou a nebudou žádní vojáci vykonávající povinnou vojenskou službu. Nedojde ani k dodatečnému povolání záložníků,“ řekl.

FOTO: Ruská armáda útočí na obydlené oblasti

Válka na Ukrajině

Ruská senátorka Ljudmila Narusovová minulý týden při parlamentní diskusi řekla, že podle jejích informací z jedné stočlenné roty ruské armády přežili boje na Ukrajině pouze čtyři branci. Ti byli donuceni podepsat smlouvu s armádou, anebo ji někdo podepsal za ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám