Hlavní obsah

Rusko buduje obranné linie daleko od fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko pokračuje v budování obranných linií v oblastech značně vzdálených od fronty, uvedl v pátek washingtonský Institut pro studium válek (ISW). Podle něj jde o oblasti, kde nehrozí žádné nebezpečí, a prostředky by se daly využít lépe na bojišti.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Separatisté v zákopu

Článek

Guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov ve čtvrtek oznámil, že byla dokončena obranná linie, která se nachází za hranicí s Ukrajinou.

Podle něj má ruská armáda vyčleněné jednotky, které by tam dislokovala v případě ukrajinského útoku na Bělgorodskou oblast.

Ta však nikdy nebyla pod hrozbou takového útoku, jen občas byly ostřelovány některé vesnice nebo se terči útoků drony staly sklady paliva či tudy proniklo pár záškodníků.

Zelenskyj: Rusko od začátku války použilo přes 5000 raket a 1000 dronů

Válka na Ukrajině

Gladkov dodal, že ruské úřady utratily deset miliard rublů na konstrukci této obranné linie, přitom peníze by mohlo Rusko použít přímo na Ukrajině.

Ukrajinský generální štáb ve svém pátečním vyjádření upozornil, že Rusko také buduje obranné linie podél Kurské oblasti, které též sousedí s Ukrajinou.

Podle ISW také nehrozí, že by se tam někdy bojovalo, protože Ukrajina má západní podporu pro osvobození svého okupovaného území, a ne pro útok na území Ruské federace. V takovém případě by Ukrajina o podporu přišla.

Ruský správce okupovaného Krymu Sergej Aksjonov v pátek potvrdil, že ruské jednotky také budují obrannou linii na Krymu, a naznačil, že její budování nařídil ruský prezident Vladimir Putin.

Tato linie je rovněž daleko od oblasti bojů na jihu Ukrajiny; i v tomto případě by se podle ISW mohly prostředky využít lépe na bojišti.

ISW nevylučuje, že budování obranných linií v Kurské a Bělgorodské oblasti může mít propagandistický účel a má podpořit snahu vykreslit Ukrajinu jako hrozbu pro území Ruské federace. ISW nezískal žádné důkazy, že by se v těchto liniích rozmisťovali ruští vojáci.

Budování obranných linií na Krymu ale může naznačovat, že si ruské síly nejsou jisty, zda by dokázaly udržet Krym v případě ukrajinského útoku.

Zásobování jednotek na Krymu pouze přes Kerčský most by nedostačovalo, navíc tento most byl už jednou poškozen výbuchem. Ani na Krymu ale nejsou tyto linie obsazovány vojáky.

Charkov a Žytomyr se po ruském útoku potýkají s výpadky dodávek elektřiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám