Hlavní obsah

Putin zbavil funkce ženu, která byla symbolem anexe Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin odvolal bývalou krymskou prokurátorku Natalji Poklonskou z funkce zástupkyně šéfa federální agentury pro spolupráci s krajany Rossotrudničestvo, oznámila ruská média. Poklonská se ještě jako prokurátorka stala symbolem ruské anexe ukrajinského poloostrova, ale po vypuknutí války proti Ukrajině prohlásila, že si nepřeje, aby na Kyjev a další ukrajinská města padaly bomby.

Foto: Profimedia.cz

Natalja Poklonská

Článek

Sama Poklonská k prezidentově rozhodnutí poznamenala, že přechází na jinou práci, ale další podrobnosti neuvedla, napsal na webu list Kommersant. Putin přitom jmenoval Poklonskou do funkce teprve na počátku února a v agentuře si její práci pochvalovali, mimo jiné organizovala dodávky humanitární pomoci na Ukrajinu a „udělala velice mnoho“ pro návrat ruských vojáků z ukrajinského zajetí.

Poklonská rovněž označila rozpoznávací znak invazních vojsk, písmeno Z, za symbol zármutku a tragédie pro oba národy. „Písmeno Z ztělesňuje tragédii a hoře jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu. Proč? Protože umírají i ruští vojáci, Rusové, a jejich rodiče dostávají různé zprávy. To je bída. Vždyť ministerstvo obrany říká, kolik (vojáků) zahynulo, kolik utrpělo zranění. To je snad radost? Ne,“ prohlásila Poklonská v dubnovém rozhovoru, který na internetu zaznamenal již více než 300 000 zhlédnutí.

Putin vyhodil pět generálů. Běžná rotace, tvrdí Kreml

Válka na Ukrajině

Následně čelila výzvám, aby se veřejně omluvila, a na Krymu zazněl návrh odebrat jí státní vyznamenání.

„Natalja Poklonská ani jako prokurátorka, ani jako poslankyně za Putinovu stranu nikdy nepřešla z ukrajinského formátu politické debaty na ruský. Nepochopila, anebo nechtěla. Na to, co bylo dovoleno a přípustné v ukrajinských politických reáliích – svobodu slova a vyjádření svého postoje – bylo v Rusku uvaleno tabu,“ poznamenala k odvolání Poklonské ruská redakce BBC. Poklonská se v Rusku nestala „svou mezi svými“ a její kariéra na ruském politickém Olympu dostala na frak, dodala.

Ukrajinské stíhání i sankce

Ukrajinské úřady Poklonskou stíhají pro podezření ze spiknutí proti ústavnímu pořádku. Na sankční seznam ji zařadila Evropská unie, Spojené státy, Kanada, Austrálie a Japonsko.

V Rusku vyvolala svého času – kdy byla poslankyní parlamentu – rozruch i tažením proti filmu o románku posledního ruského cara s petrohradskou baletkou. Cara a jeho rodinu, zavražděné bolševiky, totiž církev prohlásila za svaté mučedníky. Film podle Poklonské urážel city věřících i carovu památku. Po jejích výrocích následovaly výhrůžky i skutečné útoky extremistů a náboženských fanatiků na kina, která se film odvážila promítat.

Povstalci z Donbasu natočili celovečerní film, hvězdou je bývalá krymská prokurátorka

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám