Hlavní obsah

Putin musí pochopit, že se svou imperialistickou agresí neuspěje, uvedl Scholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin musí pochopit, že v invazi na Ukrajinu neuspěje a bude muset odtamtud vojáky stáhnout. Jedině tak umožní vyjednávání, řekl v neděli v rozhovoru pro CNN německý kancléř Olaf Scholz.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Vidím to tak, že je nezbytné, aby Putin pochopil, že se svou invazí a svou imperialistickou agresí neuspěje a bude muset vojáky stáhnout. To je základ pro vyjednávání,“ řekl Scholz v CNN. Obsah vysílání převzala také Ukrajinska pravda. Podle něj se válka na Ukrajině po roce svého trvání dostala do slepé uličky a na Ukrajině způsobuje obrovské škody.

Přesto nehodlá Ukrajince přesvědčovat, aby dělali nějaké nepohodlné kompromisy. „Nebudou žádná rozhodnutí bez Ukrajinců,“ prohlásil s tím, že Putin očividně podcenil sílu Ukrajiny a jednotu všech jejích přátel.

„Je obtížné odhadnout, co se nyní na Ukrajině bude dít, ale jedno je absolutně jasné: Ukrajinu budeme nadále podporovat finančně i humanitárně i zbraněmi,“ dodal Scholz.

Německý kancléř jednal v pátek o Ukrajině s americkým prezidentem Joem Bidenem. Schůzka byla pracovní, Scholze nedoprovázeli žádní novináři. „Biden je s mezinárodními vztahy velmi dobře obeznámen. Co se týče povědomí o tom, jak se věci ve světě mají, považuji ho za jednoho z nejkvalifikovanějších prezidentů, což je důležité obzvláště ve stále nebezpečnější době,“ uvedl Scholz ke schůzce na CNN. Scholz s Bidenem se v pátek shodli na tom, že Rusko musí nést následky invaze tak dlouho, jak to bude zapotřebí.

Mobilizovaní na videu prosí Putina, ať je neposílá na jatka. Marně, většina už je po smrti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám