Hlavní obsah

Mobilizovaní na videu prosí Putina, ať je neposílá na jatka. Marně, většina už je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach a zoufalství dohnaly mladé rekruty z Irkutské oblasti k tomu, aby natočili video, ve kterém prosí ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc. Pluk složený z mladých odvedenců musel být během posledních dvou měsíců šestkrát nově zformován. Tak vysoké ztráty utrpěl během bojů v Doněcku, píše server týdeníku Focus.

Foto: Twitter

Mobilizovaní ruští muži z Irkutska prosí prezidenta Vladimira Putina o pomoc. Většina z nich při dalších bojích zahynula

Článek

„Vladimire Putine, obracíme se na vás. Jsme mobilizovaní z Irkutské oblasti. Pluk 1439. Byli jsme posláni z Novosibirsku do Doněcké oblasti 31. prosince,“ tak začíná video, které na Twitteru sdílel vojenský historik Chris Owen a na které upozornil Focus. Vojáci popisují, kolik jich v jejich řadách umírá.

„Přišli jsme na frontu k První slovanské brigádě. Druhý den jsme dostali rozkaz útočit na pevnosti kolem Avdijivky. Bez jakékoliv dělostřelecké podpory,“ popisují. Velitelé jsou podle nich zločinci a psanci, kteří je posílají na smrt. Tvrdí, že ti, kteří odmítnou útočit na nepřátelské pozice, jsou „motivováni“ střelbou na ně samotné.

„Jsme posíláni na jatka,“ pokračuje skupina. „Naši vůdci říkali, že jsme postradatelní a naše jediná šance na přežití je zranění v bitvě. Jeden prapor byl téměř úplně zničen,“ popisují rekruti. Pluk musel být doplněn již šestkrát, protože umírá ohromné množství vojáků. „Jsme v zoufalé situaci. Nikoho naše životy nezajímají,“ říkají odvedenci.

„Prosím, pomozte nám. Nemůžeme se obrátit na nikoho jiného,“ vyzývají vojáci Putina.

Rusové zabili na Ukrajině nejméně 461 dětí. Skutečný počet bude vyšší

Válka na Ukrajině

Lidé z videa jsou zřejmě již mrtví

O několik dnů později všichni ti, kteří natočili video, dostali rozkaz k dalšímu útoku u Avdijivky. Mnoho z nich už je mrtvých, jak informovala Ukrajinska pravda s odkazem na rádio Svobodná Evropa. Pouze dva vojáci se ozvali příbuzným s tím, že zbytek regimentu byl zničen.

„Můj muž se mi ozval. Šrapnel, je v nemocnici. Říká, že z jednotky nic nezbylo. Víme o dvou zraněných, zbytek je po smrti nebo byl ponechán na frontě v obtížné situaci. Mému muži dají týden, pak ho znovu pošlou na frontu,“ popisovala jedna z manželek vojáků pro Svobodnou Evropu.

„Vůbec nic se nezměnilo, i když jsme vkládali velké naděje,“ cituje ruský portál Lidé Bajkalu vojáka, který přežil poslední útok.

Není to jediná jednotka, která se obrátila přímo na Putina. Takových je velké množství. Ale změna zatím nenastala. Naopak, ruská taktika nechat vojáky útočit ve vlnách a akceptovat velmi vysoké ztráty se dokonce používá stále častěji, připomíná Focus.

Je jim jedno, že umírají. Rusů je víc, než máme munice, hlásí obránci Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám