Hlavní obsah

The Times: Zelenského se už pokusili třikrát zabít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se pokusili v minulém týdnu třikrát zabít, napsal list The Times. Podle deníku na něj byli vysláni čečenští zabijáci a žoldnéři ze soukromé Vagnerovy armády.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu k lidem

Článek

Žoldnéři měli stát za dvěma pokusy o vraždu, uvedl list s odvoláním na svůj zdroj. Jak blízko se k Zelenskému dostali, není podle zpráv jasné.

Podle něj byli vybráni vagnerovci, aby mohla Moskva popřít, že je přímo spojená s vraždou.

„Šli tam na veledůležitou misi, kterou by Rusové chtěli popřít - likvidace hlavy státu je velká akce,“ řekl listu diplomatický zdroj. „Z hlediska významu pro ruskou politiku by to zřejmě byl jejich vůbec největší úkol. Měl by velký dopad na válku,“ dodal zdroj.

Zdroj blízký Vagnerově skupině sdělil listu, že příslušníci skupiny utrpěli při pokusu o zabití prezidenta ztráty.

V Kyjevě údajně dále působí přes 400 vagnerovců, kteří pronikli na Ukrajinu se seznamem 24 vysokých ukrajinských představitelů určených k likvidaci. To by mělo vyvolat chaos v ukrajinském vedení.

Bývalí američtí příslušníci tajných služeb se však domnívají, že tito žoldnéři působí na Ukrajině už dlouhé měsíce, protože Vladimir Putin potřeboval mít informace z místa. Uvedli to pro televizi FoxNews.

Kyjev zlikvidoval Kadyrovovy bojovníky, kteří chystali atentát na Zelenského

Válka na Ukrajině

Za dalším pokusem měli stát čečenští zabijáci. O jejich nasazení prý informovali Ukrajinu agenti ruské FSB. „Mohu říci, že jsme dostali informaci od těch, kteří nechtějí být součástí této krvavé války,“ citoval list The Times ukrajinského tajemníka Národní bezpečnostní a obranné rady.

Vagnerova skupina přitom běžné plní úkoly Kremlu, její žoldnéři bojovali v Sýrii i v Libyi a na Donbasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám