Hlavní obsah

Po Putinových miliardářích jdou v Itálii lovci kmotrů

Italská finanční policie udeřila za tmy. Vyšetřovatelé z Guardia di Finanza stoupají po kovovém schodišti a nesou tašky s počítači. Opět zabavují luxusní jachtu, tentokrát v Terstu. Je to největší soukromá loď na světě, jejíž hodnota se odhaduje na 530 milionů eur (13 mld. korun). Patří ruskému oligarchovi Andreji Melničenkovi, alespoň to předpokládají.

Foto: Profimedia.cz

Jachta ruského oligarchy Andreje Melničenka

Článek

Zjistit, co patří někomu ze sankčního seznamu Evropské unie, představuje sisyfovský úkol. Generál Giuseppe Zafarano z Guardia di Finanza to vysvětluje přímočaře: „Tam, kde to bylo jasné, jsme udeřili a stále útočíme – tam, kde to tak zřejmé není, to musíme zjistit.“

Guardia di Finanza, která se specializuje na daňovou a finanční kriminalitu, má více než 60 tisíc zaměstnanců a může dělat mnoho věcí, které v jiných zemích nejsou možné.

Unie zvažuje podporu Ukrajiny z majetků sankcionovaných Rusů

Válka na Ukrajině

V roce 2007 Itálie přijala zákonný dekret o prevenci a boji proti financování terorismu. To je důležitá páka pro zmrazení majetku, říká Ivan Cimmarusti z listu Il Sole 24 Ore. „Má umožnit přístup k majetku, jehož vlastníci čelí obvinění z financování terorismu nebo organizovaného zločinu obecně,“ vysvětluje v televizi ARD Cimmarusti. „Nejedná se o opatření trestní, ale administrativní,“ dodává.

Falcone jako učitel

Za dohled zodpovídá zvláštní útvar, Výbor pro finanční bezpečnost. Jako styčný orgán různých ministerstev a agentur získal rozsáhlé pravomoci a může rychle jednat. Důležitou roli přitom hraje centrální banka. „Banca d’Italia požádala úvěrové instituce, aby sdělily použitá opatření ke zmrazení a poskytly podrobnosti o dotčených společnostech a o hodnotě a povaze aktiv,“ prohlásil premiér Mario Draghi.

Putin drží ruské oligarchy na uzdě

Válka na Ukrajině

Vila ze 17. století v Toskánsku, jachta v přístavu San Remo, komplex nemovitostí na Sardinii. Majetek ruských oligarchů na sankčním seznamu se rozprostřel po celé Itálii a dosahuje stovek milionů.

„Tento rozměr je nový,“ říká finanční novinář Cimmarusti. Dosud se podle něj jednalo především o běžné účty nebo malé a střední podniky. Nyní však pomáhají zkušenosti z boje proti organizovanému zločinu.

Špičkový finanční vyšetřovatel, který v listě The Boston Globe hovořil pouze pod přezdívkou Piccolo Giovanni (Malý Jan), podle postavy legendy o Robinu Hoodovi, hrdě ctí tzv. Falconeho pravidlo, nebo spíš přikázání. Váže se k prokurátoru Giovannimu Falconemu, symbolu boje proti mafii, kterého zabila v roce 1992 ve věku 53 let na dálku odpálená bomba ukrytá v kanalizační rouře pod vozovkou.

Lavrovova nevlastní dcera si žije v luxusu v Londýně. Lidé před jejím bytem protestují

Válka na Ukrajině

„Falcone nás naučil, že proti organizovanému zločinu se nebojuje pouze zatýkáním, ale především přístupem k jeho majetku,“ říká Piccolo Giovanni.

Zákony, kyberstopaři a síť informátorů

Marty Graham, dlouholetý zástupce šéfa protimafiánské sekce amerického ministerstva spravedlnosti, za klíčovou výhodu Italů považuje velmi progresivní zákony o praní špinavých peněz a finančních kontrolách. „Díky nim dokážou rekonstruovat finanční toky. Zejména pokud jde o offshorové společnosti, jsou schopni kontrolovat majetek a identifikovat tak vlastníky,“ upozorňuje.

Britové zmrazili Abramovičovi, Děripaskovi a dalším oligarchům majetek

Válka na Ukrajině

Italové podle něho navíc umně skloubili IT a tradiční metody. „Mají skvělé kyberstopaře a zosnovali jedinečnou síť informátorů – v bankách, fondech, institucích. Neptám se jak. Řeknu to decentně: použili všechno možné,“ dodává.

Generál Zafrano přiznává, že ruští oligarchové představují zapeklitou výzvu.

„Rozkrývat strukturu majetku je jako otvírat nekonečné matrjošky.“ Přesto neztrácí optimismus. „Majetek se dá ukrýt na dlouho, i na desetiletí. Ale ne věčně. Každý zanechá stopu,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám