Hlavní obsah

Osvoboďme bratrský finský lid, hřímala v televizi ruská propagandistka

Na přijetí Finska do NATO reagovali ruští propagandisté klasicky. Začali hovořit o potřebě osvobodit své „historické území“. Expert Dmitrij Abzalov je však mírnil, protože si není jistý, zda by se to povedlo.

Moderátorka televize Rossija 1 Olga Skabejevová

Článek

Slova o osvobozování zazněla hned na začátku dubna, po přijetí Finska do Aliance, v programu ruské televize Rossija-1 60 minut, kterou moderovala Olga Skabejevová. Právě ona nazvala Finsko „naší historickou zemí“ a vyzvala ruské vedení, aby podniklo něco se vstupem Finska do NATO. Volala přitom po „osvobození bratrského finského národa“.

Abzalov řekl, že by se ruské síly nyní měly soustředit na pokračující invazi, která uvázla: „Nejprve osvoboďme všechno ostatní a pak se věnujme bratrskému finskému lidu.“ Dal zároveň najevo pochybnosti, že by „osvobození Finska přineslo ovoce v naší době“.

Pochyboval i o úspěšnosti podobné akce a zdůraznil, že Finsko už „není v našich rukou“.

Finsko se stalo 31. členem NATO

Zahraniční

Přijetí Finska do NATO je největší strategickou prohrou Ruska. Místo toho, aby zatlačilo Alianci zpět, tak se mu hranice s ní zdvojnásobila.

Rusko už vedlo s Finskem válku v letech 1939 a 1940, kdy sice získalo značnou část Karélie, území v oblasti Salle a část Rybářského poloostrova, ovšem za cenu velkých ztrát. Ukázalo se, že taktika Rudé armády je špatná a přehnané centralizované velení chabé, protože velitelský sbor byl postižen čistkami. Vázla také spolupráce mezi jednotlivými složkami armády. Matný výkon rudoarmějců pak vedl Hitlera k názoru, že SSSR nebude těžké porazit.

KOMENTÁŘ: Rusko utrpělo porážku bez jediného výstřelu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám