Hlavní obsah

Finsko se stalo 31. členem NATO

• Aktualizováno

Finsko se stalo 31. členem Severoatlantické aliance (NATO), kam se rozhodlo vstoupit loni v reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Americký ministr zahraniční Antony Blinken převzal v Bruselu přístupový dokument, který podepsal jeho finský protějšek Pekka Haavisto, čímž pro skandinávskou zemi oficiálně skončil přijímací proces.

Finsko se stalo 31. členem NATOVideo: AP

 
Článek

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga finské členství posílí obranyschopnost NATO a zvýší bezpečnost Finska, které má s Ruskem přes 1300 kilometrů společné hranice.

„Finsko má nejsilnější přátele a spojence na celém světě. Ruský prezident Vladimir Putin chtěl, aby se dveře NATO zavřely. Přijetím Finska jsme dokázali, že se tak nestalo a agrese, zastrašování nefunguje. Místo aby měl Putin méně NATO, má více NATO,“ prohlásil Stoltenberg na slavnostním ceremoniálu v sídle NATO v Bruselu.

Finský prezident Sauli Niinistö uvedl, že Finsko bude po svém vstupu do NATO pokračovat v úsilí o co nejrychlejší připojení Švédska k Alianci. Podle něj jde o historický okamžik pro Finsko, ale on věřil, že se jeho zemi dveře Aliance nezavřou.

„Bezpečnost a stabilita jsou důležité a my jsme připraveni převzít roli při obraně. Nepřejeme si, aby nám někdo říkal, co můžeme a nemůžeme. Rusko se pokoušelo vytvořit oblast kolem sebe, do které jsme nechtěli spadat,“ uvedl prezident.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Budova ministerstva zahraničních věcí v Helsinkách osvětlená modře po vstupu Finska do NATO

„Finsko výrazně posílí bezpečnost Severoatlantické aliance. Finská armáda je velmi dobře připravená a zároveň sdílí hranici s největší bezpečnostní hrozbou, které v tuto chvíli čelíme, a to s Ruskou federací. Vítám, že rozšíření proběhlo takto rychle,“ komentoval vstup Finska do NATO ministr zahraničí Jan Lipavský.

Po desítky let neutrální severské země Finsko a Švédsko požádaly o členství před necelým rokem v obavách z ruské rozpínavosti. Zatímco finský vstup ratifikovalo všech 30 dosavadních členů, Stockholm zatím nemá souhlas Turecka a Maďarska.

Lipavský: Kdyby se Putin nezbláznil, zůstalo by Finsko neutrální

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám