Hlavní obsah

Oddalují výcvik našich pilotů na F-16. Po Zalužném kritizuje Západ i Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Den poté, co se vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj obul do Západu za to, že kritizuje pomalé tempo protiofenzivy, aniž by Ukrajině dodal stíhačky, se do kritiky západních spojenců pustil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obvinil západní partnery, že zdržují schvalování harmonogramů výcviku ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj si stěžoval na sobotní tiskové konferenci po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem v Kyjevě.

„Domluvili jsme se, že máme koalici zemí, které jsou připraveny zahájit výcvik pro ukrajinské piloty. Neexistuje žádný plán výcvikových misí. Domnívám se, že to někteří partneři oddalují. Nevím, proč to dělají,“ prohlásil podle Ukrajinske pravdy prezident.

Dodal, že by rád západním spojencům položil stejné otázky, které jim nyní kladou novináři, ohledně toho, kdy Ukrajina dostane americké stíhačky. „Existují plány a harmonogramy dodávek F-16? Mají tušení, kdy by je mohla Ukrajina obdržet?“ ptal se Zelenskyj.

Je to jako útočit s luky a šípy, dejte nám F-16. Zalužného rozčílila kritika Západu

Evropa

Zalužnyj si v pátečním rozhovoru pro The Washington Post postěžoval, že Kyjevu zoufale chybí letecká podpora, protože stávající technika ruského letectva je s ukrajinským leteckým arzenálem nesrovnatelná. „Nepřítel používá jinou generaci letectva. Je to, jako bychom teď vyrazili do útoku s luky a šípy,“ řekl velitel ukrajinských sil.

Washington sice už v květnu rozhodl, že dodávky stíhaček F-16 na Ukrajinu blokovat nebude, dodání prvních kusů se však nečeká dříve než na podzim.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v půlce června řekl, výcvik pilotů začne v létě. Očekával také, že západní spojenci v červenci schválí program, který počítá i s přípravou inženýrů a techniků a měl by se uskutečnit „v jedné z evropských zemí“. Pravděpodobně půjde o Dánsko.

Optimismus ohledně rychlého vycvičení ukrajinských pilotů na amerických stíhačkách F-16 brzdil na pařížském aerosalonu v Le Bourget Stanley Brown z amerického ministerstva zahraničí, který má na starosti vojenskopolitické otázky. Podle něj jen udělení souhlasu s výcvikem zabere měsíce a další měsíce zabere souhlas s předáním F-16 na Ukrajinu.

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 má začít v létě, pravděpodobně v Dánsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám