Hlavní obsah

Je to jako útočit s luky a šípy, dejte nám F-16. Zalužného rozčílila kritika Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelníka generálního štábu ukrajinských sil Valerije Zalužného rozčilují výtky, že protiofenziva postupuje pomalu. Bez potřebných dodávek zbraní nejsou plány uskutečnitelné, řekl listu The Washington Post. Volal přitom po rychlém dodání stíhaček F-16 a munice s tím, že nedávná krátká vzpoura wagnerovců situaci na frontě nijak nezměnila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj

Článek

„Tohle není show, kterou svět sleduje a na kterou sází. Každý den, každý metr je vykoupen krví,“ řekl Zalužnyj během rozhovoru pořízeného ve středu.

„Bez plných dodávek nejsou tyto plány vůbec proveditelné,“ dodal. „Ale plníme je. Možná ne tak rychle, jak by si účastníci té show, pozorovatelé, přáli, ale to je jejich problém,“ dodal zjevně podrážděný velitel ukrajinské armády.

Postěžoval si přitom, že Kyjevu zoufale chybí letecká podpora, protože stávající technika ruského letectva je s ukrajinským leteckým arzenálem nesrovnatelná.

Potrvá to měsíce. Americký diplomat krotí optimismus ohledně dodávek F-16 na Ukrajinu

Evropa

Washington sice už v květnu rozhodl, že dodávky stíhaček F-16 na Ukrajinu blokovat nebude, dodání prvních kusů se však nečeká dříve než na podzim.

„Nikdo neříká, že bychom zítra měli přezbrojit a dostat 120 letadel,“ řekl Zalužnyj. „Proč? Nepotřebuji 120 letadel. Nebudu ohrožovat celý svět. Stačil by velmi omezený počet. Ale jsou potřeba. Protože jiná cesta není. Protože nepřítel používá jinou generaci letectva. Je to, jako bychom teď vyrazili do útoku s luky a šípy,“ řekl velitel ukrajinských sil.

Šance Ukrajiny získat od USA rakety s delším doletem vzrostla. Díky vzpouře Prigožina, píše WSJ

Amerika

Prigožinova vzpoura je neoslabila

Nezpozoroval přitom, že by nedávná vzpoura žoldnéřů oligarchy Jevgenije Prigožina ruské okupanty na ukrajinské frontě výrazně oslabila. Wagnerovci se ostatně stáhli už dříve, když před měsícem ohlásili dobytí Bachmutu.

„Nemáme pocit, že jejich obrana oslabila nebo něco podobného,“ připustil Zalužnyj. Po přesídlení přinejmenším části žoldnéřů do Běloruska ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil posílit severní vojenský sektor Ukrajiny. „Mám hodně obav. Wagnerovci jsou jednou z nich a nejsou jediní,“ podotkl Zalužnyj.

Postupujeme vpřed. Zalužnyj telefonoval americkému generálovi

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám