Hlavní obsah

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 má začít v létě, pravděpodobně v Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští piloti se pravděpodobně už v létě začnou školit na americké stíhačky F-16. Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova se očekává, že západní spojenci v červenci schválí program, který počítá i s přípravou inženýrů a techniků a měl by se uskutečnit „v jedné z evropských zemí“. Pravděpodobně půjde o Dánsko.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na nedávné schůzce se svými kolegy ze zemí NATO v Bruselu

Článek

„Mohu to říci již nyní, protože Nizozemsko a Dánsko oficiálně potvrdily své vedoucí postavení, pokud jde o připravenost organizovat školení našich pilotů, našich inženýrů a našich techniků pro letouny F-16. Spojené státy to podporují,“ uvedl Reznikov podle listu Evropska pravda.

Kromě Dánska a Nizozemska ohlásily podle ministra i další země připravenost začlenit se „tak či onak“ do skupiny zemí, které chtějí, aby Ukrajina dostala moderní bojová letadla. „Některé přispějí finančně, některé vybavením,“ dodal Reznikov bez dalšího upřesnění.

Program výcviku ukrajinských pilotů by měl podle listu schválit summit Severoatlantické aliance (NATO) v litevském Vilniusu ve dnech 11. a 12. července.

Už dříve přípravu projektu i jeho termín potvrdila nizozemská ministryně obrany Kasja Ollongrenová. „Naším cílem je léto. Uvidíme, zda to je realistické,“ řekla agentuře Reuters s tím, že možným místem výcviku je Dánsko, které má simulátory pro výcvik pilotů letadel F-16. Na školicím programu se mají podle ní podílet také Belgie a Lucembursko, zatímco Francie a Británie „nabídly pomoc“.

Foto: Bo Amstrup, ČTK/AP

Dánská stíhačka F-16 ve Fighter Wing Skrydstrup poblíž Vojens v dánsku

Ollogrenová dále řekla, že o poskytnutí stíhaček F-16 ještě nepadlo definitivní rozhodnutí. Podle ministryně je navíc zřejmé, že dodávky těchto letadel Ukrajině válku v krátkodobém horizontu neovlivní. „Je to velmi silný zbraňový systém. Ale nebude k dispozici v dohledné době a ukrajinský prezident Zelenskij to samozřejmě ví,“ dodala nizozemská ministryně.

Mluvčí ukrajinských vzdušných sil Jurij Ihnat mezitím upřesnil, že Ukrajina vyšle na výcvik pro létání na stíhačkách F-16 „desítky pilotů“. Vybraní letci budou mít podle něj bojové zkušenosti. „Nepůjde o výcvik, ale o rekvalifikaci,“ dodal Ihnat.

„Je to také jen letadlo“

Částečně tak potvrdil informace, že výcvik začne se dvěma skupinami po dvanácti pilotech, kteří už mají zkušenosti s létáním na strojích MiG ze sovětské éry.

Jedním z pilotů, kteří se na školení ukrajinských kolegů mají podílet, je plukovník nizozemského letectva Laurens-Jan Vijge. Na strojích F-16 létá už 15 let a absolvoval i několik misí v Afghánistánu. Obsluhu amerického letounu nepovažuje za nic obtížného.

„Z technického hlediska je to také jen letadlo,“ řekl. Ukrajinci se podle něj budou muset naučit hlavně ovládání. Na pákách je mnoho tlačítek, jimiž se ovládá celá avionika, což na strojích sovětské výroby není, dodal Vijge.

Samotné F-16 nás nespasí, chladí nadšení ukrajinský generál

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám