Hlavní obsah

„Od Lisabonu po Vladivostok“. Medvěděv se zasnil o Eurasii

Moskva

S dalším zpochybněním smyslu existence Ukrajiny přispěchal v úterý bývalý ruský prezident a místopředseda bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv. Podle něj jsou někteří Ukrajinci indoktrinováni pseudohistorií a jejich „krvežíznivé“ vědomí je potřeba změnit. Cílem Vladimira Putina je vybudovat otevřenou Eurasii od Lisabonu po Vladivostok, napsal Medvěděv na Telegramu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv

Článek

Svůj úterní příspěvek pojmenoval „O padělcích a skutečném příběhu”. Jak už název naznačuje, velkou část textu věnuje údajné „ukrajinské propagandě”, na kterou svaluje vinu za válečná zvěrstva například v Mariupolu nebo Buči, která však provedla ruská armáda.

„Za obrovské peníze je vymýšlejí četné PR agentury, 'továrny na trolly', na které dohlížejí západní vlády a jejich 'ochočené' nevládní a neziskové organizace,” píše Medvěděv.

Takzvané „trollí farmy” přitom s oblibou využívá právě Rusko, nejslavněji popsané je fungování petrohradských trollů z Agentury pro výzkum internetu.

Satelitní snímky vyvracejí ruskou lež. Mrtví civilisté leželi v ulicích Buče dva týdny

Válka na Ukrajině

Důkazy o zabíjení civilistů jsou podle Medvěděva zfalšované. Ve 21. století přitom už svět disponuje takovými nástroji, jako jsou satelitní snímky, které ruská tvrzení o zinscenovaných mrtvolách v ulicích vyvracejí.

Cílem je Eurasie

Stejně jako další představitelé Ruské federace i Medveděv zpochybňuje právo Ukrajiny na vlastní státnost.

„Namísto hrdosti na společné úspěchy předků se od roku 1991 'na koleni' píše pseudohistorie ukrajinské státnosti. Generační spojení Kyjevské Rusi se zeměmi Novgorodu, Pskova a Vladimirsko-suzdalské Rusi bylo 'přerušeno',” pokračuje Medvěděv.

Rusové střílejí civilisty pro zábavu a uspokojení, popisuje Rus bojující za Ukrajinu

Válka na Ukrajině

„Kvůli mýtické 'historii Ukrajiny' ze 14. až 17. století byla zničena myšlenka jednotného ruského národu,” dodal.

Ruský exprezident tvrdí, že se blíže nespecifikovaná „vášnivá část Ukrajinců” prý posledních 30 let modlí za Třetí říši a maluje si nacistické symboly na vojenskou techniku.

„(Ruský prezident) Vladimir Putin si pevně stanovil cíl demilitarizace a denacifikace Ukrajiny. Tyto složité úkoly nelze provést ze dne na den. A nebudou se řešit jen na bojišti,” píše Medvěděv.

Další ukrajinská operace na ruském území? Pohraniční stráž pod minometnou palbou

Svět

Nejdůležitějším cílem ruské operace je podle něj změnit „krvežíznivé a totálně smyšlené mýty opředené vědomí části dnešních Ukrajinců”.

„Cílem je mír pro budoucí generace samotných Ukrajinců a možnost konečně vybudovat otevřenou Eurasii, od Lisabonu po Vladivostok,” uzavřel svůj příspěvek někdejší ruský prezident se zjevným odkazem na Putinova dvorního ideologa Alexandra Dugina.

Reklama

Výběr článků

Načítám