Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Agresorův spojenec v čele státu? Absurdní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině a měl by abdikovat. Vyzvalo ho k tomu ve společném prohlášení osm bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 včetně Petra Pitharta, Anny Šabatové nebo Michala Horáčka. Neexistuje podle nich způsob, jak by mohl svou vinu odčinit.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

To byla zpráva ČTK. Mají nad ní mávnout rukou občané, kterým záleží na tom, aby v Česku nebylo cosi shnilého v čele státu?

Miloš Zeman je bezesporu právoplatný prezident. Co se však od prezidenta očekává? Příklad teď dává celému světu Volodymyr Zelenskyj. Hlava státu je symbolem základní myšlenky, kterou vyznává společnost.

Další otázka proto zní: Vyznává česká společnost podřízenost agresivním státům, které používají expanzi včetně vojenské jako nástroj své národní politiky?

Má Česko podobnou základní ideu zakotvenou ve svých oficiálních dokumentech nebo přáních drtivé většiny obyvatel?

Odpověď zní: jednak absolutní ne. Oficiální základy české státnosti hlásají opačné hodnoty. Ve druhém případě však jenom ne.

V zemi je mnoho jedinců, kteří se řídí psychologií služebníků cizí moci, je-li ta moc dostatečně brutální a slibuje-li jim zajištění živobytí a nadvládu nad jejich spoluobčany.

Není divu, že tato část společnosti zvolila Miloše Zemana do čela státu. České ústavní základy se tím ale ani v nejmenším nezměnily.

Kdo ještě pochybuje, komu ve skutečnosti posloužilo dlouhodobé Zemanovo chování ve funkci prezidenta ČR, ať si to připomene v tomto pásmu faktických údajů (od 23 minut 30 sekund).

Miloš Zeman systematicky nahrával nepřátelským státům a oslaboval českou státnost zpochybňováním kompetentnosti českých státních orgánů a orgánů spojenců ČR.

Když se podíváme na video, kde je Zeman se svým kamarádem Putinem, nyní potvrzeným válečným zločincem, můžeme snadno dojít k tomuto závěru: Likvidovat touží oba.

Jeden se dočkal a zabíjí lidi po stovkách, když na ně posílá rakety. Druhý se naštěstí nedočkal, ač se celou dobu snažil zadupat základy české ústavnosti do země ve svůj prospěch à la Putin.

V tom tkví hlavní rozdíl mezi ruskou a českou společností. V Rusku lůza, kterou cíleně vytvořil Putin perzekucí a vytlačováním ze země skutečných občanů, drží Putina u moci stále. V Česku, nehledě na značnou sílu Zemanovy kohorty, lidé plíživý převrat nedovolili.

Zeman teď seká latinu a chce být papežštější než papež. Formálně na něj nikdo nemůže, i když agresorův spojenec v čele demokratického státu, to je absurdní. Ani nelze očekávat, že by vyslyšel výzvu a abdikoval.

Ale odplivnout si před tímto jedincem, to nezakazují ani zákony, ani Ústava.

Reklama

Výběr článků

Načítám