Článek
Původním úmyslem při zavedení tradice bylo obdarování bezdomovců a lidí v nouzi, kteří mohli zdarma dostat porci rybí polévky. Akce se ale stala oblíbenou i mezi dalšími lidmi a teď už si na pokrmu pochutnávají všichni lidé, od rodin s dětmi po náhodné návštěvníky centra metropole.
„Vánoce mají smysl tehdy, když je můžeme prožít společně. I drobné gesto může znamenat hodně a dává tak lidem pocit, že na ně někdo myslí. Ochutnal jsem ji mnohokrát a mohu potvrdit, že chutná opravdu jako od maminky,“ uvedl podle ČTK primátor metropole Bohuslav Svoboda.
Kromě Staroměstského náměstí si v Praze mohli lidé vychutnat sváteční polévku také na Kampě nebo na náměstí Republiky.
Tradiční rybí polévku připravuje tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle vlastního originálního receptu. Kromě 260 kilogramů kaprů, kteří letos opět pocházeli z českých rybníků, do ní zpracoval celkem 1500 kilogramů surovin. Konkrétně 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Pro zvýraznění chuti kuchaři dodali originální koňak, karamel a na másle osmažené krutony.
Součástí štědrodenního programu na Staroměstském náměstí jsou vystoupení pěveckého sboru Vox Pragae, orchestru Praga Sinfonietta a sólistů, kteří zahrají Českou mši vánoční Hej, mistře Jakuba Jana Ryby.
Na čtvrtek od 16 hodin je pro děti připravená sváteční pohádka Divadélka Romaneto a vystoupení Josefa Vágnera s dětským sborem Coro Piccolo. V pátek bude program pokračovat koncertem skupiny Kůzle a staropražské kapely Třehusk.
Podrobnosti o vánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí jsou k dispozici na www.trhypraha.cz.


