Hlavní obsah

Obkličovaná Avdijivka je pod palbou raket a střel s plochou dráhou letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Wahington

Rusové se dále pokoušejí postupovat na Donbasu, podle Institutu pro studium války (ISW) dosáhli menších úspěchů u Bachmutu a zvýšili tempo operací u Avidijivky. Její starosta Vitalyj Barabaš řekl agentuře AFP, že oblast Avdijivky je ostřelována střelami s plochou dráhou letu a raketami S-300.

Foto: Reuters

Trosky v Avdijivce

Článek

Stěžovala si na to i jedna z obyvatele k Avdijivky, 70letá Naděžda. „Každý den je to stejné s těmi bombami a raketami,“ řekla, když míjela 15podlažní věžák poničený při zásahu z předchozího dne. V kdysi třicetitisícovém městě zůstává 2300 lidí, uvedl starosta Barabaš. „Během posledních tří týdnů jsme s pomocí policie a dobrovolníků evakuovali 150 lidí. Měli jsme ve městě 47 dětí, dneska už jich zbývá jen osm.“

Stěžoval si na neustálé ostřelování, ke kterému Rusové používají navzdory blízkosti fronty i střely s plochou dráhou s dlouhým doletem: „Situace je pořád horší. Nyní používají (střely s plochou dráhou letu) Ch-59, Ch-101, CH-555 a (střely systému protivzdušné obrany) S-300. To dřív nebylo. Zasahují nás denně 10 až 12 střelami, ne-li čtrnácti.“

„Střely jsou pořád větší a větší, stejně jako škody. Budovy se hroutí. Zřejmě tu zničí všechno,“ stěžoval si Ruslan Surnov, který provozuje ve městě středisko pomoci. „Předtím jsme nebyli vystrašení, i když i rakety Grad jsou určené k zabíjení lidí. Ale nyní jsme bombardováni střelami, čelíme vzdušnému útoku.“

Rusko zahájilo trestní stíhání soudců, kteří vydali zatykač na Putina

Evropa

Rusové se pokoušejí město obklíčit, už loni v červnu přerušili jednu ze dvou hlavních přístupových cest a zaujali pozice jižně a východně od města. Během posledních měsíců postoupili, kdy obsadili Voďane a Opytne a pak i Krasnohorivku a Vesele na severu.

Podle Barabaše jsou největším problémem kromě snah obklíčit město právě útoky střel s plochou dráhou letu.

Použité rakety potvrzují lednová slova mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky GUR Andrije Jusova, že Rusové už nemají mnoho střel Kalibr, balistických raket Iskander a od nich odvozených hypersonických raket Kinžal, mají ale pořád hodně raket pro systémy protivzdušné obrany S-300, které používají k útokům na pozemní cíle. Terčem dalších vzdušných útoků se stal i Slovjansk.

Malé územní zisky Rusů

U Avdijivky se však Rusům podařilo v pondělí mírně postoupit, uvedl ISW. Podle ukrajinského generálního štábu jeden z nedělních ruských útoků vedl na Berdyči vzdálené devět kilometrů severně od Avdijivky a postoupili u Krasnohorivky, když obsadili Stepove. Podle ruských vojenských korespondentů se Rusové pokoušejí obejít přes Stepove Avdijivku ze severu.

V pondělí pak při jednom ze 120 pondělních útoků obsadili Kamjanku ležící čtyři kilometry severovýchodně od Avdijivky. Někteří ruští korespondenti, jako Boris Rožin (ColonelCassad), tvrdí, že ruské jednotky už bojují u Paláce techniky a sportu na jihozápadě Avdijivky, jiní ale tvrdí, že o bojích ve městě se zatím mluvit nedá.

Ruské jednotky postoupily v pondělí v oblastech jihozápadně a severně od Bachmutu i severozápadně od něj, mezi Bohdanivkou a Khromove. Ukrajinský generální štáb ale tvrdí, že tyto útoky byl odraženy.

Avdijivka se mění v druhý Bachmut

Válka na Ukrajině

Obyvatelé Avdijivky se mají evakuovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám