Hlavní obsah

Avdijivka se mění v druhý Bachmut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev

V centru pozornosti na ukrajinské frontě je nyní hlavně Bachmut, který se Rusové snaží dobýt od loňského června. Podobná situace však panuje i u Avdijivky, jež se nachází kousek od Doněcku, uvedla v pondělí britská vojenská rozvědka.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský policista se kryje v Avdijivce před budovou zasaženou při náletu

Článek

„Takticky je situace podobná té ve větším městě Bachmut dále na severu,“ uvedla rozvědka.

Popsala, že ukrajinské síly pokračují v organizování obrany, ale jejich zásobovací linie na západě jsou stále více ohrožovány ruskou obkličovací operací. „Za poslední tři týdny dosáhly ruské síly plíživých zisků kolem města Avdijivka na Donbasu drženém Ukrajinci,“ dodala.

U Avdijivky na rozdíl od Bachmutu nebojují žoldnéři z Wagnerovy skupiny. „Ruské operace podniká hlavně 1. armádní spor Doněcké lidové republiky, místní lidé, kteří dobře znají terén,“ přiblížili Britové.

Britové připomínají, že boje ve městě, jež se nachází kousek od Doněcku, trvají už mnohem déle: „Avdijivka je na frontové linii konfliktu na Donbasu od roku 2014, město je nyní hodně zničené. Rozvaliny avdijivské koksovny budou při pokračování bitvy zřejmě považovány za klíčový terén, který lze bránit.“

Podle pondělní svodky ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky pokusily neúspěšně nastoupit i u Avdijivky, kde byly odraženy, epicentrem bojů však zůstává Bachmut, v jehož okolí podnikli Rusové čtyři neúspěšné útoky.

Celkem okupanti podnikli během neděle 69 útoků v pěti směrech. Ty další vedly na Lyman, Šachtarsk a Marjinku.

Ruská ofenziva na Donbasu vrcholí, tvrdí američtí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám