Hlavní obsah

Rusko zahájilo trestní stíhání soudců, kteří vydali zatykač na Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské úřady zahájily trestní stíhání soudců Mezinárodního trestního soudu (ICC), kteří vydali zatykač na prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Uvedla to agentura Interfax.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Putin se účastní zasedání kolegia generálního prokurátora v Moskvě

Článek

„Jednání soudců ICC vykazuje znaky trestných činů trestního zákoníku Ruské federace, a to úmyslné nezákonné zadržení, jakož i příprava útoku na představitele cizího státu, který požívá mezinárodní ochrany, s cílem zkomplikovat mezinárodní vztahy,“ uvedla s odkazem na vyšetřovací komisi, která plní roli kriminální ústředny, agentura Interfax.

Stíhání zahájily ruské úřady také proti žalobci Karimu Khanovi za „přivedení vědomě nevinné osoby k trestní odpovědnosti v kombinaci s nezákonným obviněním osoby ze spáchání těžkého či zvlášť těžkého zločinu“.

ICC vydal zatykač na Putina a Lvovovou-Bělovovou v pátek. Oba viní z únosu ukrajinských dětí do Ruska. „Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za zločiny osobně nese odpovědnost,“ oznámil ICC v prohlášení.

Soud v Haagu v případech týkajících se válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy neuznává imunitu hlavy státu. Pravděpodobnost uskutečnění soudního procesu je ale malá. ICC totiž nemůže projednávat případy v nepřítomnosti a je nepravděpodobné, že by Rusko k řízení vydalo své občany, zejména pak vůdce země.

Je to jen naoko! V záznamu Putinovy podivné návštěvy Mariupolu se ozve nevítaný výkřik

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám